Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Με το βλέμμα στην Ανατολή»: Έκθεση έργων του Θεόδωρου Ράλλη στο Μουσείο Μπενάκη


Με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 20:00, έκθεση έργων του σημαντικότατου Έλληνα καλλιτέχνη, Θεόδωρου Ράλλη, με θέμα την ονειρική Ανατολή. 

Ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης, με καταγωγή από την Χίο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Γαλλία. Το καλλιτεχνικό του έργο, εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, διαμορφωμένο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ρεύματος του Οριενταλισμού και εκτελεσμένο σύμφωνα με την ακαδημαϊκή τεχνική της γαλλικής σχολής, συνέβαλε στη δημιουργία της νεότερης καλλιτεχνικής παράδοσης στην Ελλάδα.

Η έκθεση αποκαλύπτει το έργο του σημαντικού αυτού Έλληνα ζωγράφου μέσα από επιλεγμένους πίνακες, έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες. Παράλληλα, παρουσιάζει σχέδιά του για την εικονογράφηση βιβλίων, έργα του εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, αποσπάσματα από το ημερολόγιό του από το Άγιο Όρος, καθώς και επιλογή από την αρθρογραφία του στον τύπο της εποχής.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: την εισαγωγική με αρχειακό υλικό, την ενότητα «Πίστη στην Ανατολή» και την ενότητα «Το χαρέμι με το λουτρό», επιδιώκοντάς να εξερευνήσει το «βλέμμα» της Δύσης προς την «άλλη» Ανατολή, της οποίας η αναπαράσταση -όπως έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα- εγείρει πολλά ερωτήματα και υπόκειται σε συνεχείς ανασκευές.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσση ομότιτλη έκδοση, της οποίας τα κείμενα θα επιμεληθεί η Δρ Μίρκα Παλιούρα.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Δρ Μίρκα Παλιούρα.


Διάρκεια έκθεσης: 11/12/2014 - 22/02/2015
Εγκαίνια: 10/12/2014, ώρα 20:00
Διεύθυνση: Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου