Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το μουσείο της Βέρνης απεδέχθη τελικά την αμφιλεγόμενη δωρεά του Gurlitt


Οι διαχειριστές του Kunstmuseum της Βέρνης ανακοίνωσαν ότι το μουσείο θα αποδεχθεί τελικά το κληροδότημα της συλλογής έργων τέχνης του Cornelius Gurlitt, ο οποίος απεβίωσε τον Μάιο σε ηλικία 81 ετών.

Καθώς η συλλογή θεωρείται ότι περιέχει λεηλατημένα έργα και ενδέχεται να εμπλέξει το ελβετικό μουσείο σε πολυετείς δικαστικές διαδικασίες, το μουσείο εκμεταλλεύτηκε ολόκληρη την εξάμηνη περίοδο που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία προκειμένου να λάβει απόφαση ως προς το αν θα αποδέχονταν ή θα απέρριπτε το κληροδότημα.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Βερολίνο, ο πρόεδρος των διαχειριστών του μουσείου ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνουμε κοινή ευθύνη» για τη συλλογή με τις Βαυαρικές αρχές και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας. Τα έργα που πιστεύεται ότι λεηλατήθηκαν θα παραμείνουν στη Γερμανία, ενώσω ομάδα ερευνητών θα διερευνά την προέλευσή τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συλλογή, που αποτελείται από 1.300 έργα καλλιτεχνών όπως ο Picasso, ο Chagall και ο Renoir, ανακαλύφθηκε σε διαμέρισμα που διατηρούσε ο Gurlitt στο Μόναχο το 2012, ενώ βρέθηκαν και άλλα έργα στην οικία του στο Σάλτσμπουργκ. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής πιστεύεται ότι συγκεντρώθηκε από τον πατέρα του Gurlitt, έμπορο τέχνης την περίοδο της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού συμβουλίου προειδοποίησε πάντως το μουσείο της Βέρνης τον Νοέμβριο ότι η αποδοχή της δωρεάς θα «πυροδοτήσει χιονοστιβάδα μηνύσεων».


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου