Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

"Έφυγε" ο αμερικανός ποιητής Mark Strand


Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο, σε ηλικία 80 ετών, ο πολυβραβευμένος ποιητής Mark Strand, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας των Τεχνών και των Γραμμάτων και είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ, το 1999 για τη συλλογή Blizzard of One, ανακοίνωσε η Ακαδημία Αμερικανών Ποιητών.

Ο Strand είχε ανακηρυχθεί δαφνοστεφής ποιητής (Poet Laureate) των ΗΠΑ, τίτλο που κατείχε κατά το διάστημα 1990-1991.

"Ο Mark Strand εθεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ποιητές της γενιάς του καθώς και επιτυχημένος μεταφραστής και συγγραφέας πρόζας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του μετά τον θάνατό του το ίδρυμα Poetry Foundation, που εκδίδει το περιοδικό Poetry.

Το ίδρυμα αναφέρει ότι η ποίηση του Strand χαρακτηρίζεται από γλωσσική σαφήνεια, υπερρεαλιστικά στοιχεία και εμμονή στα θέματα της απουσίας, της απόρριψης και του θανάτου.

Ο Strand εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο Sleeping with One Eye Open το 1964, σύμφωνα με το Ίδρυμα το οποίο προσθέτει ότι μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπου δίδαξε ήταν και το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου