Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εκδήλωση για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης

Το καταστατικό ίδρυσης της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 300 χρόνια από τη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης παρουσιάζουν την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες» .

Η γεωγραφική θέση της Τεργέστης, ως λιμανιού τροφοδοσίας του κεντροευρωπαϊκού χώρου, της επέτρεψε να αναπτυχθεί εμπορικά, οικονομικά και πολιτιστικά από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα. Η καθιέρωσή της ως ελεύθερου λιμανιού στις αρχές του 17ου αιώνα, από τον Κάρολο ΣΤ΄ των Αψβούργων, έδωσε κίνητρο σε πολλούς Έλληνες, από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, να μεταναστεύσουν εκεί.

Οι Έλληνες της Τεργέστης, κατ’ εξοχήν άνθρωποι του επιχειρείν, δραστηριοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις ασφαλίσεις και τον τραπεζικό τομέα, σε συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη με τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 28% του μετοχικού κεφαλαίου του χρηματιστηρίου της Τεργέστης ανήκε σε Έλληνες Τεργεστινούς μετόχους και πρόεδρός του, από το 1804 έως το 1820, υπήρξε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Κατράρος.

Το ελληνικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη είναι έντονο καθ’ όλο τον 19ο αιώνα και συνυφασμένο με τις εκδόσεις, την πρωτοπόρα δημοσιογραφία και τις ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης των Σκαραμαγκά και Σταυρόπουλου, που μετατράπηκαν σε μουσεία. Παράλληλα, σημαντικές υπήρξαν οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, ο βαρόνος Ιωάννης Σκαραμαγκάς επεξέτεινε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Θηλέων που ίδρυσε ο προπάππους του, ο βαρόνος Αμβρόσιος Ράλλης και ίδρυσε Εστία για τα άπορα νιόπαντρα ζευγάρια, το ζεύγος Μανούση πρωτοστάτησε στη δημιουργία παιδικού νοσοκομείου κ.ά., ενώ από το 1788 λειτουργούσε νοσοκομείο για την περίθαλψη ασθενών και ηλικιωμένων με δέκα θέσεις και Έλληνα γιατρό.

Η κοινότητα σήμερα, αν και αριθμητικά συρρικνωμένη, συνεχίζει τη δυναμική δράση της επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά της. Στις αρχές του 2014 παρουσίασε το πλουσιότατο αναδιοργανωμένο αρχείο της και εγκαινίασε το νέο μουσείο της.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι η Δρ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κύριος Παντιάς Σκαραμαγκάς, ανιψιός του βαρόνου Ιωάννη Σκαραμαγκά.


Ημερομηνία: Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015
Ώρα: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, ΚολωνάκιΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου