Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ανακαλύφθηκε άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Goya


Την αυθεντικότητα μιας σπάνιας αυτοπροσωπογραφίας του ισπανού Francisco de Goya, που ανήκει στο Musée Bonnat, πιστοποίησε η Υπηρεσία Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας (RSMF).

Σύμφωνα με το Artnet News, η πιστοποίηση έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ του Musée Bonnat και του Musée Goya, το οποίο κατέχει εκδοχή του ίδιου πίνακα και που μέχρι σήμερα πίστευε πως αυτός ήταν ο αυθεντικός.

«Η ανάλυση μας έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξουμε πως ο πίνακας του μουσείου Goya, ο οποίος για καιρό θεωρούνταν αυθεντικός, είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο που βασίζεται σε αυτόν που βρίσκεται στο μουσείο Bonnat, ο οποίος είναι ο αυθεντικός», σχολίασε επιμελητής του μουσείου Bonnat.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιμελητής του μουσείου Goya απαντά πως «η αυτοπροσωπογραφία στο μουσείο Bonnat είναι ο προκαταρκτικός πίνακας, υπάρχουν πολλοί προκαταρκτικοί πίνακες, για το μεγάλο έργο ζωγραφικής που βρίσκεται στη Μαδρίτη, το ‘Κάρολος Δ’ της Ισπανίας και η Οικογένειά του’». Αναφέρονταν στο αριστούργημα που ζωγράφισε το 1800 ο Goya και στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος να ζωγραφίζει την βασιλική οικογένεια.

Πάντως, το κοινό δεν θα μπορέσει ακόμα να θαυμάσει τον πίνακα που μόλις πιστοποιήθηκε, καθώς το μουσείο Bonnat παραμένει κλειστό από τον Απρίλιο του 2011, για εργασίες ανακαίνισης, και δεν είναι ακόμα γνωστό το πότε θα ανοίξει.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου