Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Έλληνας εφοπλιστής πληρώνει την Amal Clooney για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Μπορεί η πρόσληψη της νομικής εταιρείας, στην οποία εργάζεται η Amal Clooney, να έδωσε νέα ώθηση –και πολλή δημοσιότητα- στην προσπάθεια διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο, ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα έντονες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η πρόσληψη της υψηλού προφίλ –και ακριβής- λονδρέζικης νομικής εταιρείας έγινε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.

Δημοσίευμα της London Times, όμως, αποκαλύπτει τώρα ότι η πρόσληψη δεν έγινε από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από έλληνα μεγαλοεφοπλιστή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώην αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού αποκάλυψε ότι ανώνυμος έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στο Λονδίνο, ήθελε να κάνει μια «μεγαλοπρεπή χειρονομία πατριωτισμού», πληρώνοντας αυτός τις αμοιβές των δικηγόρων που ασχολούνται με την υπόθεση.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως οι αμοιβές είχαν κριθεί «υπερβολικές» από την ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης.

Όπως αναφέρει η London Times, ο αξιωματούχος που έδωσε την πληροφορία συνεργάζονταν με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είχε αναλάβει τον χειρισμό της διεκδίκησης των Γλυπτών.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει αν ο εφοπλιστής ήταν αυτός που προσέγγισε πρώτος την ελληνική κυβέρνηση, ή το αντίστροφο, ωστόσο μίλησε για τον χρονισμό της πρόσληψης της Amal Clooney και της υπόλοιπης ομάδας της νομικής εταιρείας.

«Ο διακανονισμός έγινε αμέσως αφότου η κα Clooney και ο προϊστάμενός της Geoffrey Robertson επισκέφθηκαν την Αθήνα, πριν από τρεις μήνες», δήλωσε η πηγή. Όπως ανέφερε, η προσφορά για εξωτερική βοήθεια έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει τη διαδικασία του δημόσιο διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, κάτι που διαφορετικά θα αποτελούσε αμφιλεγόμενη κίνηση.

«Η εμπλοκή του εφοπλιστή αποδείχθηκε κρίσιμη», σημείωσε, τονίζοντας πως «έκτοτε, όλοι οι λογαριασμοί πάνε κατ’ ευθείαν σ’ αυτόν».

Ερωτηθείς από την βρετανική εφημερίδα για την οικονομική βοήθεια που προσφέρει ο εφοπλιστής, ο κ. Robertson δήλωσε πως οι αμοιβές θα πληρωθούν από «μια ομάδα φιλάνθρωπων χωρίς κανένα κόστος για τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον έλληνα αξιωματούχο, η νομική εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες έκθεση 300 σελίδων για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Πηγή: London Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου