Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σμύρνη: Κατεδαφίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύμης


Την έντονη αντίδραση τοπικών αρχών της Σμύρνης έχει προκαλέσει η απόφαση κατεδάφισης –για λόγους ασφαλείας- του κτηρίου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύμης, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στη θέση του δεν θα συνεχίσει να στεγάζει το μουσείο.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο πρόεδρος του πολεοδομικού επιμελητηρίου της Σμύρνης, Ahmet tuncay Karaçorlu, κατηγόρησε τις αρμόδιες αρχές ότι συντελούν έγκλημα, τονίζοντας πως η μεταφορά των περίπου 3.000 αντικειμένων του μουσείου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

«Τα αντικείμενα μεταφέρονται από ανεπίσημους παράγοντες. Το στέγαστρο δεν είναι κατάλληλο για α αντικείμενα αυτά, είναι ένα υπόστεγο. Θα καταθέσουμε μήνυση για τις ενέργειες αυτές. Πρόκειται για προσπάθεια καταστροφής του κτηρίου που στεγάζει το μουσείο με βάσει ψεύτικες αναφορές, που λένε ότι το κτήριο δεν είναι ασφαλές. Επιχειρείται η καταστροφή του ιστορικού ιστού της περιοχής για χάρη της βιομηχανοποίησης».

Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής απέρριψε τις ανησυχίες, δίνοντας εντολή στους εργάτες να συνεχίσουν να αδειάζουν το κτήριο. «Έχουμε κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Το κτήριο δεν είναι ασφαλές, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Συζητήσαμε επίσης με το υπουργείο Πολιτισμού και μετακινούμε τα αντικείμενα σε κατάλληλο χώρο. Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά, θα κατεδαφίσουμε το κτήριο», δήλωσε ο Serkan Acar.

Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα αντικαταστήσει το μουσείο, λέγοντας πως «θα πάρουμε αργότερα αυτήν την απόφαση».

Σημειώνεται πως το κτήριο του μουσείου άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 και ολοκληρώθηκε το 1999. Το 2004 η τότε δήμαρχος Tansu Kaya πρότεινε τη μεταφορά του μουσείου και την μετατροπή του κτίσματος σε δημοτικό κτήριο, ωστόσο η πρόταση δεν εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο είχε απορρίψει παρόμοια πρόταση και του προκατόχου της Kaya.


Πηγή: Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου