Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νέα υπόθεση απάτης συγκλονίζει τον κόσμο της τέχνης


Οι αρχές του Μονακό συνέλαβαν ελβετό επιχειρηματία που θεωρείται ύποπτος για χειραγώγηση τιμών στην αγορά τέχνης, καθώς και για ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για υπόθεση που αναμένεται να ταράξει τον διεθνή κόσμο της τέχνης και να αυξήσει τις φωνές υπέρ της επιβολής κανονισμών στην αγορά τέχνης.Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Yves Bouvier, ο οποίος διαχειρίζεται διάφορα freeports –τεράστιες αποθήκες όπου φυλάσσονται έργα τέχνης, κοσμήματα, χρυσός και άλλοι θησαυροί αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε όλον τον κόσμο, συνελήφθη μαζί με δυο συνεργούς στο Μονακό.

Τα freeports δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αγαθών σε αφορολόγητες ζώνες, προσφέροντας στους πελάτες –μεταξύ των οποίων γκαλερί, συλλέκτες έργων τέχνης και ιδιώτες επενδυτές- μεγάλη μυστικότητα.

Μεταξύ των θυμάτων του Bouvier είναι το οικογενειακό κληροδότημα του ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev, του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Monaco.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε ο γενικός εισαγγελέας του Μονακό, Jean-Pierre Dreno, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Σύμφωνα με πηγή της Telegraph, πρόκειται για μεγάλης διάρκειας έρευνα και ενώ θύματα της φερόμενης απάτης έπεσαν αριθμός πλουσίων στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

O Bouvier είναι συνιδιοκτήτης της Natural Le Coultre, εταιρείας που ειδικεύεται στην αποθήκευση, το πακετάρισμα και την αποστολή έργων τέχνης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο operator τέχνης στο Freeport της Γενεύης, στο οποίο εκτμάται ότι είναι αποθηκευμένα αγαθά αξίας 100 δις. ελβετικών φράγκων.

Το 2010 ο Bouvier επεκτάθηκε στην Ασία, δημιουργώντας ένα Freeport στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο άνοιξε εγκατάσταση ύψους 70 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Η σύλληψη του κ. Bouvier ήταν μέρος μιας «διεθνούς έρευνας που κάλυψε διάφορες δικαιοδοσίες και πολλές ηπείρους», όπως ανέφερε πηγή με γνώση της υπόθεσης, στην Ελβετική εφημερίδα Le Temps.

«Ο Yves Bouvier έλεγε σε πελάτες: Βλέπω όλα αυτά που περνούν μέσω των freeports. Έχω πρόσβαση στις καλύτερες προσφορές στην αγορά τέχνης», ανέφερε άλλη πηγή στην εφημερίδα. «Το πρόβλημα είναι ότι τους έλεγε ψέματα για την τιμή των έργων τέχνης».Πηγή: Financial Times, Telegraph, Le Temps
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου