Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Συνεχόμενες στάσεις εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ


Σε συνεχόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από τις 27 Μαρτίου οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους δυο τελευταίους μήνες.


Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιδιώκουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, προκειμένου να αποσπάσουν δέσμευση για την οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του ΚΘΒΕ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ζούμε την ταπεινωτική πραγματικότητα του να μην γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε, ενώ εργαζόμαστε με συνέπεια (εργασία βάσει 5μηνης ή 8μηνης σύμβασης). Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και αυτό έχει τη ρίζα του στην συνεχόμενη απαξίωση του ιστορικού αυτού θεάτρου από την πολιτεία. Το θέατρο βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν και από επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται (Όπερα, Δήμος Θες/νίκης, Φ.Π.Α., κ.α.). Δεν έχουν καταλογιστεί ποτέ ευθύνες για κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων. Η κρατική επιχορήγηση προς το Κ.Θ.Β.Ε. έχει περικοπεί κατά 40%, κάτι που οδηγεί νομοτελειακά στη συρρίκνωση του θεάτρου.

Τα παραπάνω γεγονότα καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα δεν οφείλονται στους εργαζόμενους, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους και στους μισθούς τους. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τα συντηρούν. Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών το θέατρο έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων. Παραμένοντας απλήρωτοι για δύο μήνες έχουμε εξαντλήσει τα όρια της ανοχής μας και χρησιμοποιούμε το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει για να υπερασπιστούμε καταρχάς την αξιοπρέπεια μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σώμα ηθοποιών του ΚΘΒΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου