Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουH Xenia του Πάνου Κούτρα, το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη και η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), τα οποία θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για το βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους ισοψήφισαν έξι ταινίες και το διεκδικούν, εκτός από το Xenia και το Μικρό Ψάρι, οι παραγωγοί των ταινιών Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά, η Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα, Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα και Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) διεκδικούν οι ταινίες Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης των Στέλιου Χαραλαμπίδη και Θάνου Λαμπρόπουλου, Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου και Μια οικογενειακή υπόθεση των Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ.

Την τελετή απονομής, το βράδυ της 30ης Μαρτίου, θα φωτίσει με τη μοναδική λάμψη της η Γαλλίδα σταρ Φανί Αρντάν, η οποία θα τιμηθεί με ειδικό βραβείο για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη, θεσμό που εισάγει από εφέτος η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας με δράσεις στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες.

Επίσης, η Φανί Αρντάν θα παραδώσει σε master class, την επομένη της απονομής των βραβείων, Τρίτη 31 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το βραβείο που θα σηκώσουν οι νικητές είναι ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο με τη φιγούρα της Μελπωμένης, μούσας του δράματος, φιλοτεχνημένο από τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σταύρο Τακτικό και Εύα Μούρτζη.

Παρουσιαστής της τελετής θα είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σκηνοθεσία της βραδιάς είναι των Αλέξη Καρδαρά και Χρίστου Γεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου