Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Παίζω και Καταλαβαίνω»: Νέα διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών


Τη νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών «Παίζω και Kαταλαβαίνω» εγκαινιάζει το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 11:00-19:00, το Μουσείο Ηρακλειδών.

Η έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος) αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely.

Στον πρώτο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Στο δεύτερο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).

Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια:
Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών
Συνεργάτες:
Σοφία Σταθοπούλου, Msc Διδακτικής Μαθηματικών
Δρ Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.
Δρ Χρήστος Τερζής, μουσικολόγος, ιστορικός των Επιστημών

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή: 11:00-19:00, Αργίες: κλειστά
Γενική είσοδος:
6 ευρώ - δωρεάν για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου