Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Επανεκτίθεται πορνογραφικό έργο τέχνης των αδελφών Chapman


Ένα πορνογραφικό έργο τέχνης των αδελφών Chapman που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, παρουσιάζεται στο Λονδίνο στη Shapero Modern gallery. Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους, την οποία ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μέσα από ένα ματάκι που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο ύψος, έτσι ώστε να αποτρέψει τη προβολή της σε ανήλικα παιδιά.

Το έργο «Bring me the Head of Franco Toselli!» παρουσιάζεται ως μέρος μιας έκθεσης των «Young British Artists» -ανάμεσα τους οι Damien Hirst, Tracey Emin και Gavin Turk- των οποίων τα έργα σόκαραν πολλούς εκείνη την εποχή και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να το κάνουν.

Στην 10λεπτη ταινία των Βρετανών καλλιτεχνών Jake και Dino Chapman, εμφανίζονται δύο γυναίκες που χρησιμοποιούν ένα φαλλικό γλυπτό για την ερωτική τους απόλαυση.

Το έργο τέχνης εκτίθηκε αρχικά το 1995 στο Ridinghouse Editions gallery. Οι τέσσερις οθόνες όμως που πρόβαλαν τη ταινία ήταν ορατές από το δρόμο και αυτό οδήγησε στην αφαίρεση του έργου λόγω των νόμων που απαγορεύουν ρητά την προβολή πορνογραφικού υλικού σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

«Σκοπίμως φτιάξαμε τη τρύπα ψηλά ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να παρακολουθήσει τη ταινία ένας ανήλικος. Υπάρχει ένας επιτηρητής που θα προκαλέσει όποιον φαίνεται κάτω των 18 ετών και θα του ζητήσει αποδείξεις για την ηλικία του. Έτσι, θα μείνουμε μέσα στα πλαίσια του νόμου» δήλωσε στο BBC ο Mark Inglefield, εκπρόσωπος της Shapero Modern gallery.

Οι αδελφοί Chapman δημιούργησαν το φαλλικό γλυπτό (ένα κομμένο κεφάλι με φαλλική μύτη) ως πράξη εκδίκησης όταν ένας Ιταλός ιδιοκτήτης μιας γκαλερί αρνήθηκε να εκθέσει ένα από τα έργα τους.

Την τελευταία φορά που παρουσιάστηκε το «Bring me the Head of Franco Toselli!» στην Αγγλία ήταν το 2006 στη Tate Liverpool, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να παρακολουθήσει την ταινία μέσα από μια τρύπα που δημιουργήθηκε σε ένα πίνακα ζωγραφικής.

Πηγή: BBC, The Independent
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου