Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

«Με τα λόγια (γίνεται)»: Αφιέρωμα στην Elizabeth Bishop


Τον φετινό 'Μήνα της ποίησης', η 5η εκδήλωση της 4ης περιόδου του "Με τα λόγια (γίνεται)" είναι αφιερωμένη στην σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια Elizabeth Bishop. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.Η Ελίζαμπεθ Μπίσοπ (1911-1979), υπηρέτησε –με τρόπο υποδειγματικό στην εποχή του μοντερνισμού– τις παραδοσιακές ποιητικές μορφές (την βιλλανέλλα, την σεστίνα, και άλλες) αλλά και τον έξοχα ρυθμισμένο ελεύθερο στίχο. Λογοτεχνική επίγονος και φίλη της Marianne Moore, υπήρξε σύγχρονη και φίλη με τον RobertLowell με τον οποίο, όπως και με άλλους σημαντικούς ομότεχνούς της, διατηρούσε μια συναρπαστική και πολύτιμη για μας σήμερα αλληλογραφία. Το ποιητικό της έργο αποτελείται από πέντε ποιητικά βιβλία: Βορράς και Νότος (1946), Μια Ψυχρή Άνοιξη (1956), Ταξιδιωτικά Ζητήματα (1965), Άπαντα τα Ποιήματα (1969), Γεωγραφία ΙΙΙ (1976), καθώς και πλήθος διάσπαρτα και αδημοσίευτα ποιήματα. Έγραψε ακόμη δοκίμια και διηγήματα, ενώ επίσης μετέφρασε λογοτεχνία από τα αρχαία ελληνικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, και, κυρίως, τα πορτογαλικά, καθώς πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής της στην Βραζιλία. Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία της ποίησης το 1956 και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των Η.Π.Α το 1970.

Στα ελληνικά, το έργο της έχει μεταφραστεί μόνον σποραδικά. Έτσι, ειδικά καμωμένες για την εκδήλωση μεταφράσεις ποιημάτων της Μπίσοπ, θα διαβάσουν 11 ποιήτριες και ποιητές:

Ορφέας Απέργης, Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Κωσταντίνος Πλησιώτης και Θοδωρής Χιώτης.

Τα πρωτότυπα ποιήματα θα διαβάσει η Αντριάννα Καλφοπούλου, ποιήτρια και καθηγήτρια του Hellenic American University/Hellenic American College, ενώ η Πατρίτσια Κολαΐτη θα ξετυλίξει το νήμα του βίου και του έργου της ποιήτριας.

Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Ημερομηνία: 17 Μαρτίου 2015
Ώρα: 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου