Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Μεγάλοι "παίκτες" του κόσμου της Τέχνης στη λίστα του ForbesΈνα από τα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση στη νέα λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, είναι ο αριθμός των εκείνων που σχετίζονται με την Τέχνη –είτε ως συλλέκτες ή ως φιλάνθρωποι.

Στην κορυφή τη λίστας βρίσκεται ο Bill Gates, ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης. Ο Gates στηρίζει τις Τέχνες τόσο μέσω της αγοράς έργων τέχνης, όσο και μέσω των πολιτισμικών πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Παράλληλα, η συλλογή της Microsoft Corporate περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 έργα τέχνης.

Αμέσως επόμενος στη λίστα, ο δισεκατομμυριούχος Carlos Slim. Εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της New York Times, το 2011 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Museo Soumaya στην Πόλη του Μεξικό, το οποίο κατέχει περισσότερα από 66.000 έργα τέχνης, που χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι και τον 20ο αιώνα και ήταν το 56ο σε επισκεψιμότητα μουσείο του κόσμου.

Στην 5η θέση της λίστας του Forbes βρίσκουμε τον Larry Ellison, τον ιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας Oracle. Ο Ellisson είναι συλλέκτης ιαπωνικής τέχνης και το 2013 πραγματοποίησε έκθεση με τη συλλογή του στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι αδελφοί Charles και David Koch. Πέρυσι το Metropolitan Museum εγκαινίασε το David H. Koch Plaza, μετά από δωρεά ύψους 65 εκατ. δολαρίων που έκανε ο δισεκατομμυριούχος στο μουσείο.

Στην 10η θέση βρίσκεται η 92χρονη κληρονόμος της L’Oreal, Liliane Bettencourt, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης. Το 2008 απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθώς φέρεται να δώρισε έργα τέχνης και άλλα δώρα αξίας σχεδόν 1 δις. δολαρίων στον φωτογράφο François-Marie Banier –προς μεγάλη απογοήτευση της κόρης της.

Η Alice Walton, είναι κληρονόμος της Wal-mart. Η προσωπική της συλλογή αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2011 ίδρυσε το Crystal Bridges Museum of American Art στο Αρκάνσας.

Την 13η θέση καταλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Bernard Arnault, γνωστός συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, ο οποίος εγκαινίασε τον περασμένο Οκτώβριο το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι. Το νέο μουσείο προσφέρει πρόγραμμα προσωρινών εκθέσεων αλλά και highlights από την τεράστια συλλογή του Arnault.

Επόμενος στη λίστα είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg. Είναι συλλέκτης παλαιών έργων τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Joshua Reynolds και του Thomas Gainsborough, ενώ στη συλλογή του υπάρχουν και ορισμένα έργα σύγχρονης τέχνης, όπως του Andy Warhol και του Jasper Johns.

Στην 47η θέση βρίσκουμε τον Michael Dell, της ομώνυμης εταιρείας υπολογιστών. Πρόκειται για τον μεγιστάνα που έκανε την μεγαλύτερη ίσως αγορά φωτογραφιών στην ιστορία το 2010, όταν αγόρασε συλλογή 185.000 παλαιών φωτογραφιών από το Magnum Photo προς 100 εκατ. δολάρια.

Άλλα γνωστά ονόματα στη λίστα του Forbes που σχετίζονται με την τέχνη είναι o συνιδρυτής της Microsoft Paul Allen, η Eli Broad, ο François Pinault, ο Ronald Perelman, και ο Steve Cohen.

Η λίστα έχει όμως και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη είναι Έλληνες.

Από αυτούς, άμεση σχέση με την τέχνη έχει ο Φίλιππος Νιάρχος, ο πλούτος του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, προέρχεται από τη συλλογή έργων τέχνης. Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward Robinson – ο οποίος χρειάστηκε τα χρήματα για να πληρώσει για το διαζύγιό του. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του κόσμου. Λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh – μεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του αφού έκοψε το αφτί του.

Περιλαμβάνει επίσης ένα από τα γνωστότερα έργα του Pablo Picasso , το "Yo Picasso". Ο Φίλιππος αύξησε τη συλλογή αγοράζοντας έργα μεταπολεμικών και σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως του Andy Warhol και του Maurizio Cattelan. Λέγεται πως συνέβαλε στο να μπει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jean-Michel Basquiat στην κατηγορία των «απόλυτων δασκάλων», όταν αγόρασε αυτοπροσωπογραφία του δίνοντας το ποσό ρεκόρ των 3,3 εκατ. δολαρίων το 1982.


Πηγή: Forbes, The ArtNewspaper, Arnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου