Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ISIS εναντίον πολιτισμού…


Με σφυριά, βαριοπούλες, αξίνες ακόμα και μπουλντόζες οι μαχητές του ISIS συνεχίζουν την καταστροφή πολύτιμων αρχαιοτήτων στις περιοχές στις οποίες προελαύνουν. Τελευταία κρούσματα,

η καταστροφή του μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Χατρα –μιας μεγάλης οχυρωμένης πόλης που αποτέλεσε την πρωτεύουσα του πρώτου Αραβικού βασιλείου- και η καταστροφή μνημείων που χρονολογούνται από την ασσυριακή εποχή και βρίσκονται στην ιστορική τοποθεσία Νιμρούντ του βόρειου Ιράκ.


Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κατστροφική μανία των τζιχαντιστών είχε στραφεί κατά των αγαλμάτων στο Μουσείο της Μοσούλης, και έκανε τον γύρο του κόσμου καθ’ ότι βιντεοσκοπήθηκε ως… θριαμβευτική κίνηση από το ISIS.

Στο βίντεο αυτό, οι μαχητές του ISIS φαίνονταν να ρίχνουν κάτω αγάλματα ηλικίας 3.000 ετών και να τα σπάνε μέχρι που να γίνουν σκόνη. «Αυτά τα χαλάσματα που βρίσκονται πίσω μου είναι τα είδωλα και τα αγάλματα που λάτρευαν οι άνθρωποι στο παρελθόν, αντί για τον Αλάχ», υπερηφανεύεται ένας μαχητής.

«Ευτυχώς» για τον πολιτισμό, όμως, τα περισσότερα- αν όχι όλα- αγάλματα που καταστράφηκαν, σύμφωνα με αρχαιολόγους, ήταν αντίγραφα και όχι τα γνήσια. Σύμφωνα με το Channel 4, «το Βρετανικό Ινστιτούτο αναφέρει πως τα γνήσια αγάλματα μεταφέρθηκαν για ασφάλεια στην Βαγδάτη».

Είχαν περάσει μόλις τρεις ημέρες από τότε που έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι οι μαχητές του ISIS έκαψαν 8.000 βιβλία στη Μοσούλη, με το «σκεπτικό» ότι «προάγουν την απιστία έναντι του Αλάχ και γι’ αυτό πρέπει να καούν»

Διεθνής κατακραυγή

Οι ενέργειες αυτές των τζιχαντιστών προκαλούν την παγκόσμια κατακραυγή, με την UNSECO να κάνει λόγο για εσκεμμένη επίθεση κατά της ιστορίας και του πολιτισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για "σημείο καμπής" στην «αποκρουστική στρατηγική της πολιτιστικής εκκαθάρισης στο Ιράκ». Τονίζει δε πως οι τελευταίες επιθέσεις συνιστούν «άμεση επίθεση κατά της ιστορίας των ισλαμικών αραβικών πόλεων, και επιβεβαιώνει τον ρόλο της καταστροφής της κληρονομιάς στην προπαγάνδα των εξτρεμιστικών ομάδων».


Μετά τη επίθεση στη Νιμρούντ, μάλιστα, η UNESCO προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με την γενική διευθύντρια Irina Bokova να κάνει λόγο για "έγκλημα πολέμου". Η ίδια γνωστοποίησε ότι προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να "ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει αυτήν την καταστροφή".

Για την καταστροφή του μουσείου της Μοσούλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Metropolitan Museum of Art, Thomas Campbell είχε εκφράσει την λύπη του για την εξέλιξη και καταδίκασε την καταστροφή ενός εκ των σημαντικότερων μουσείων της Μέσης Ανατολής. «Η συλλογή του Μουσείου της Μοσούλης καλύπτει όλο το φάσμα του πολιτισμού στην περιοχή, με εξαιρετικά γλυπτά από βασιλικές πόλεις. Αυτή η ανόητη επίθεση κατά της τέχνης, κατά της ιστορίας, και κατά της ανθρώπινης κατανόησης, αποτελεί μια τραγική επίθεση όχι μόνο κατά του μουσείου της Μοσούλης, αλλά και της καθολικής δέσμευσής μας να χρησιμοποιούμε την τέχνη για να ενώσουμε τους ανθρώπους και να προωθήσουμε την ανθρώπινη κατανόηση. Αυτή η αδικαιολόγητη κτηνωδία πρέπει να σταματήσει, πριν εξαφανιστούν όλα τα ίχνη του αρχαίου κόσμου».

«Δεν θέλω να είμαι πλέον να είμαι Ιρακινή», είχε δηλώσει στο Reuters η καθηγήτρια αρχαιολογίας Lamia al-Gailani, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μόνο η κληρονομιά του Ιράκ, αλλά ολόκληρου του κόσμου».

Την καταστροφή είχε καταδικάσει ακόμα και το Ιράν. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Ιράν, ανέφερε πως το υπουργείο «καταδικάζει κατηγορηματικά την καταστροφή και λεηλασία αρχαιοτήτων του Ιράκ από το ISIS, ιδιαίτερα το τελευταίο τους έγκλημα με την καταστροφή πολιτισμικών και ιστορικών έργων στο μουσείο της Μοσούλης. Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού απευθύνει έκκληση στην UNESCO να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την οργανωμένη και βάρβαρη καταστροφή». Σημείωνε παράλληλα πως η καταστροφή αυτή δείχνει την «αντι-πολιτισμένη φύση της τρομοκρατικής ομάδας», υπογραμμίζοντας πως μεγάλο μέρος των πολύτιμων αντικειμένων λεηλατήθηκαν από το ISIS ή μεταφέρθηκαν λαθραία σε χώρες της Δύσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα,  η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την απόφαση 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καταδίκαζε την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομίας και υιοθετούσε μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αντικειμένων από το Ιράκ και τη Συρία. Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova σχολίαζε πως «η λεηλασία και καταστροφή του πολιτισμού του Ιράκ και της Συρίας έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου κλίμακα. Πυροδοτεί την σύγκρουση δίνοντας έσοδα για τις ένοπλες ομάδες και τους τρομοκράτες. Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει πως η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων σήμερα, και θα πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή της ασφάλειας και της πολιτικής ευθύνης για την κρίση».

Τον Δεκέμβριο, η ίδια είχε ζητήσει τη δημιουργία «προστατευόμενων πολιτισμικών ζωνών» γύρω από σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και το Ιράκ.

Ξανα-ανοίγει το εθνικό μουσείο του Ιράκ

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στην μαζική καταστροφή της Μοσούλης, το Ιράκ προχώρησε το περασμένο Σάββατο στο άνοιγμα του εθνικού του Μουσείου στην Βαγδάτη, με τον ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi να υπόσχεται ότι θα κυνηγήσει αυτούς που καταστρέφουν και κάνουν λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.

«Υπάρχουν αναφορές ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε κάποιες αρχαιότητες και ότι εμπορεύεται λαθραία άλλες. Και δυστυχώς, υπάρχει βοήθεια από ορισμένους προδότες», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της τελετής. «Θα διατηρήσουμε την ανθρώπινη κληρονομιά και θα κυνηγήσουμε αυτούς που προσπαθούν να την καταστρέψουν».

«Πρόκειται για μια σοβαρή έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε όλα τα φιλειρηνικά έθνη και σε αυτούς που υπερασπίζονται τον ανθρώπινο πολιτισμό και το Ισλάμ στη χώρα του Ιράκ να τους κυνηγήσουν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Adel Shirshab δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ο πρωθυπουργός ήθελε το άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου να γίνει σήμερα προκειμένου να αποτελέσει απάντηση σε αυτές τις σκοταδιστικές επιθέσεις».

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο ιρακινός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση που καταδίκαζε την καταστροφή, λέγοντας πως «η καταστροφή του μουσείου της Μοσούλης από το ISIS είναι μια βάρβαρη και δειλή πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη, που είναι μια ακόμα απόδειξη της έκφυλης νοοτροπίας αυτής της τρομοκρατικής συμμορίας».

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου