Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αυστρία: «Όχι» σε επιστροφή έργου του Klimt


Ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης του Gustav Klimt δεν θα επιστραφεί στους κληρονόμους του πρώην ιδιοκτήτη του, όπως αποφάσισε αρμόδια Επιτροπή της Αυστρίας, βάζοντας σε δοκιμασία την αυστριακή νομοθεσία για την αποκατάσταση έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η νομοθεσία αναβαθμίστηκε το 2009 ώστε να περιλαμβάνει και έργα τα οποία ουσιαστικά πωλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, κάτω όμως από πίεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το μήκους 34 μέτρων Beethoven Frieze, που ολοκληρώθηκε το 1902 και αποτελούσε φόρο τιμής στην Ενάτη συμφωνία του συνθέτη, ανήκε στην εβραϊκή οικογένεια Lederer, ωστόσο κατασχέθηκε όταν διέφυγαν στην Ελβετία μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Ναζιστική Γερμανία το 1938.

Ο Erich Lederer πήρε πίσω το αριστούργημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο δεν του επετράπη να εξάγει άλλα έργα τέχνης που του ανήκαν αν δεν πωλούσε τον πίνακα στο κράτος της Αυστρίας με έκπτωση, υποστηρίζουν οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας.

Τελικά πώλησε τον πίνακα προς 750.000 δολάρια την δεκαετία του 1970, και τώρα το έργο εκτίθεται σε κοινή θέα στο κτήριο της «Απόσχισης» της Βιέννης.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία επέστρεψε αρκετά έργα του Klimt στους κληρονόμους του Lederer το 1999, δήλωσε πως θα ακολουθήσει την απόφαση της Επιτροπής που υποστηρίζει πως ο πίνακας πωλήθηκε νόμιμα στο κράτος.

Απαντώντας, νομικός εκπρόσωπος ορισμένων εκ των κληρονόμων του Lederer, δήλωσε πως απορρίπτει την απόφαση και πως σχεδιάζει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ή σε δικαστήριο στις ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου