Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εκδηλώσεις μνήμης στη Σκύρο για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ


Σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, στην Σκύρο, υπάρχει μια γωνιά που θα είναι για πάντα Αγγλία. Εκεί που στις 23 Απριλίου του 1915 πέθανε και ετάφη ο ρομαντικός άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ.Σε μια λιτή και σεμνή τελετή, υπό τους ήχους της σάλπιγγας, η Βρετανική Πρεσβεία και ο Δήμος Σκύρου τίμησαν στο νησί τη μνήμη του άγγλου ποιητή, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Ο Εφημέριος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα κ. Μάλκομ Μπράντσο τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του, ενώ ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ απήυθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου φίλων του Ρούπερτ Μπρουκ Neil Maybin διάβασε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του, το ‘The Fragment".
‘Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου’


Εξάλλου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Ρούπερτ Μπρουκ, αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαινιάστηκε στη Σκύρο  οπτικοακουστική έκθεση με τίτλο ‘Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου’, η οποία θα φιλοξενείται στο χώρο του θεάτρου στο Δημοτικό Σχολείο της Σκύρου έως 1 Σεπτεμβρίου 2015 με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου (Imperial War Museum), του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρούκ (Rupert Brooke Society) και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Commonwealth War Graves Commission).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και το έργο του Ρούπερτ Μπρουκ και ταυτόχρονα να περιηγηθούν στις ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο Βρετανός Πρέσβης κ. Κίττμερ υπογράμμισε:

«Η έκθεση που εγκαινιάσαμε εδώ σήμερα αποτελεί έκφραση του καθήκοντος που έχουμε να διδάξουμε τις νεότερες γενιές ώστε να γνωρίζουν τις θυσίες που έκαναν οι προηγούμενες. Έλπίζω ότι όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης θα φύγουν πεπεισμένοι για την ανάγκη να μη λησμονήσουμε – να μη λησμονήσουμε ποτέ εκείνους που θυσίασαν το μέλλον τους για το παρόν μας.»

Παράλληλα, προανήγγειλε τη διεξαγωγή πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν αργότερα.Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε:

«Ο σπουδαίος αυτός ποιητής γεννήθηκε και έζησε στη Βρετανία άλλα πέθανε και τάφηκε στη Σκύρο μας αποτελώντας έτσι το συνδετικό κρίκο που ενώνει μέχρι σήμερα τη Σκύρο και τη Βρετανία. Ήταν φαίνεται το πεπρωμένο του να αφήσει την τελευταία του του πνοή στο νησί μας σε τόσο νέα ηλικία υπηρετώντας την πατρίδα του στον ‘Μεγάλο Πόλεμο’ κατά τον οποίο Βρετανοί και Ελληνες πολέμησαν μαζί ως σύμμαχοι κατα των κοινών εχθρών μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πρέσβη που χωρίς τη δική του στήριξη και συνδρομή δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση των σημερινών εκδηλώσεων και κυρίως της ενδιαφέρουσας έκθεση που θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες στο νησί μας και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.»

Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απηύθυναν ο Αντιπεριφερειαρχης κ. Σπανός και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαναστασίου. Η εκδήλωση έκλεισε με την κεντρική ομιλία της αντιπροέδρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Άννα Φαλτάιτς με τίτλο «Ρούπερτ Μπρουκ: Ένα ορόσημο στην ιστορία της Σκύρου».

Σημειώνεται ότι η έκθεση ‘Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου’, είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ και αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που προγραμματίζει η Βρετανική Πρεσβεία για την περίοδο 2015-2018 και για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου