Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Το Δεύτερο Κύμα»: Συναυλία Νένας Βενετσάνου στον Ιστορικό Κινηματογράφο "Αλκυόνις"


Η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ σε αυτή τη συναυλία μας θυμίζει εκείνα τα τραγούδια της που αποτέλεσαν ιστορικά το πρώτο σημείο αναφοράς του Φεμινιστικού Κινήματος στην Ελλάδα. Τραγούδια από το Κουτί της Πανδώρας , αλλά και από όλη της την συνθετική πορεία εδώ και 35 χρόνια , που την έχουν καθιερώσει ως την πρώτη τραγουδοποιό που ασχολήθηκε με το φεμινιστικό τραγούδι.


Θ’ ακουστούν δικά της αγαπημένα τραγούδια, πάνω στον λόγο της Μπέττης Κομνηνού αλλά και της Στέλλας Χρυσουλάκη, της Νίνας Ναχμία ,της Μαρίας Πολυδούρη , της Γαλάτειας Καζαντζάκη, της Μυρτιώτισσας , της Αιμιλίας Δάφνη, που μας γνώρισαν τη φωνή της και που την καθιέρωσαν ως μια από τις ωραιότερες ελληνικές φωνές του έντεχνου τραγουδιού.

Το 1980 ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια της, ο ποιητικός λόγος των γυναικών ήταν ακόμα υποτιμημένος και περιθωριοποιημένος. Από τότε έχοντας διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία στο Ελληνικό τραγούδι, κατόρθωσε να διατηρήσει άσβηστη τη φλόγα του γυναικείου λόγου με το Κουτί της Πανδώρας το 83, τις Πόλεις του Νότου ,τη Νέα Γη , Το Καφέ Γκρέκο ,αλλά και το Αγήρων Ήχος θεάτρου που αναφέρεται σε Γυναίκες του Αρχαίου δράματος .

Η ιστορία ,η πορεία αυτών των τραγουδιών, την καθιέρωσαν ως λυρική ερμηνεύτρια πολιτικών τραγουδιών διεκδίκησης στο νεώτερο τραγούδι μας. Η Νένα Βενετσάνου ερεύνησε ,καλλιέργησε και ανέδειξε με επιμονή και υπομονή την καλλιτεχνική φεμινιστική έκφραση μέσα στο ελληνικό τραγούδι. Το Δεύτερο Κύμα, είναι τίτλος ενός νέου κύκλου τραγουδιών της , που θα παρουσιάσει με τους συνεργάτες της Βιβή Γκέκα, Μάνο Αβαράκη, Σταύρο Αγιαννιώτη, Χάρη Μέρμηγκα, Σόλη Μπαρκή σε αυτή τη μοναδική συναυλία που γίνεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την δημιουργία του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην Αθήνα.


ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ - «ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ»

Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στις 7μμ στον Ιστορικό Κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ (Ιουλιανού 42-46)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου