Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: Η Αμερικανική Τέχνη στο Νέο Μουσείο Whitney


Το Μουσείο Whitney της Αμερικανικής Τέχνης θα «ανοίξει» τις ολοκαίνουργιες πόρτες του την 1η Μαΐου στο κέντρο της Νέας Υόρκης με μια λεπτομερή έκθεση στην οποία θα περιγράφει την ιστορία της τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1900 μέχρι σήμερα.


Η έκθεση με τίτλο «America is Hard to See» θα είναι η πρώτη στο νέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη κρεαταγορά του Μανχάταν σε ένα ενναόροφο κτίριο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano.

«Είναι μια καταπληκτική εμπειρία! Είναι πολύ σπάνιο να ανοίγει ένα μουσείο με τόσους ορόφους στη πόλη τη της Νέας Υόρκης» δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Adam Weinberg.
Το μουσείο μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο, το οποίο διαθέτει εξωτερικές γκαλερί και βεράντες που θα παρουσιαστούν έργα μεγάλης κλίμακας. «Συχνά υπάρχουν ανακαινίσεις ή προστίθενται ‘δωμάτια’ αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά… υπάρχει ένα κτίριο σχεδιασμένο για να το ξεκινήσεις από το μηδέν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το μουσείο, όταν θα ανοίξει τις ‘πύλες του’, ο χώρος θα διαθέτει τη μεγαλύτερη αίθουσα στη Νέα Υόρκη, η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνει στους καλλιτέχνες και επιμελητές εξαιρετική ελευθερία.

Η συλλογή «Whitney» περιλαμβάνει 22, 000 έργα τέχνης, με αριστουργήματα από καλλιτέχνες που κυμαίνονται από τον Edward Hopper έως τον Jasper Johns.

Τουλάχιστον 600 έργα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

«Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που κάποιος μπορεί να δει είναι τα αριστουργήματα του Edward Hopper και της Georgia O'Keeffe. Αλλά θα δουν και άγνωστους, μερικούς τους ‘αναγνωρίσαμε’ σήμερα» δήλωσε η Donna De Salvo, επικεφαλής επιμελήτρια και ο αναπληρώτρια διευθυντής των προγραμμάτων.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου