Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Οι φίλοι»: Έκθεση του Νίκου Κεσσανλή στην a.antonopoulou.art


Στις 22 Μαΐου, εγκαινιάζεται το β’ μέρος του αφιερώματος στο Νίκο Κεσσανλή. Αυτό περιλαμβάνει τους «φίλους», ή αλλιώς τις «σκιές», στην γκαλερί a.antonopoulou.art.


«...Από τη φιλοσοφία της δραστικής χειρονομίας, εκεί μετά το 1965, ο Κεσσανλής οδηγείται στη mec art, στην αναδόμηση της εικόνας με φωτομηχανικά μέσα», γράφει ο Pierre Restany.

«Οι πρώτες ‘Φαντασμαγορίες’ πήραν τη μορφή κινέζικων σκιών πάνω σε χαρτιά ή τσαλακωμένα πανιά.

Η μέθοδος, που υπήρξε αντικείμενο μιας εξαιρετικά λεπτομερούς εστίασης, αποτελεί ένα συνδυασμό θεάτρου σκιών και διαφορετικών οπτικών γωνιών. Πίσω από ένα διαφανές πανί, οι ανθρώπινες μορφές παίρνουν θέση κάτω από το φως προβολέων: οι στάσεις, οι χειρονομίες και οι μορφές που εγγράφονται σ' αυτή την οθόνη, φωτογραφίζονται από το δημιουργό, ο οποίος, ποικίλλοντας την ένταση του φωτός, επιτυγχάνει μιαν απεριόριστη κλίμακα φωτοσκιάσεων και αλλοιώσεων των περιγραμμάτων. Η εικόνα που έτσι επιτυγχάνεται, αναπαράγεται σε μεγέθυνση πάνω σε ευαισθητοποιημένο πανί.

Η παρέμβαση του Νίκου είναι διπλή: επενεργεί πάνω στη δομή της εικόνας, τροποποιώντας τις αξίες του φωτισμού, κι επιλέγει τις στιγμές της αποτύπωσης του ενός ή του άλλου στιγμιότυπου... »Διεύθυνση: Αριστοφάνους 20, Ψυρρή-Αθήνα
Εγκαίνια Έκθεσης : Παρασκευή 22 Μαΐου στις 20:00 – 22.00
Διάρκεια Έκθεσης : 22.05.2015 - 03.07.2015
Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη-Παρασκευή 14:00-20:00. Σάββατα κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου