Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, μετά και τη δημοσιοποίηση της πρότασης των διεθνών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης -μεταξύ των οποίων οι Amal Clooney και ο Geoffrey Robertson- η οποία ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να πάει τη Βρετανία σε διεθνές δικαστήριο για να κερδίσει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Όπως αναφέρει η Independent, επικαλούμενη την Καθημερινή, στην έκθεση των 150 σελίδων που ετοίμασε η ομάδα αναφέρεται πως η Αθήνα έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει τον έλεγχο των γλυπτών αν κινηθεί νομικά μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μια τέτοια κίνηση, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, θα σήμαινε σημαντική κλιμάκωση της εκστρατείας της Ελλάδας να επαναφέρει τα Γλυπτά.
«Οι Βρετανοί τηρούν τη Διεθνή νομοθεσία… η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ αυτή την Αχίλλειο πτέρνα», αναφέρουν οι σύμβουλοι. «Θα πρέπει να κινηθείτε νομικά τώρα, ή αλλιώς μπορεί να χάσετε την ευκαιρία να το κάνετε λόγω μελλοντικών νομικών κωλυμάτων».
Οι νομικοί σύμβουλοι φέρονται να πρότειναν η Ελλάδα να υποβάλει πρώτα επίσημο αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών και στη συνέχεια να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Αν το δικαστήριο αυτό αρνηθεί να εκδικάσει την υπόθεση, τότε η Αθήνα θα πρέπει να προσεγγίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Πηγή ανέφερε πως η νομική ομάδα θεωρεί ότι αν ένα διεθνές δικαστήριο δεχθεί ότι έχει δικαιοδοσία, τότε υπάρχει «πιθανότητα 75-80» να αποφανθεί υπέρ της Ελλάδας. Επικαλείται, δε, προηγούμενο στην Ταϊλάνδη, όπου η χώρα αναγκάστηκε να επιστρέψει γλυπτά που είχε αφαιρέσει από Ινδουιστικό ναό στην Καμπότζη, με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 1962.
Η ομάδα υποστηρίζει επίσης πως το δικαστήριο στο Στρασβούργο θα μπορούσε επίσης να δει ευνοϊκά την υπόθεση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένα πιθανό εμπόδιο είναι ότι οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν τη νομοθεσία ώστε πλέον οι αποφάσεις του Στρασβούργου να «μην είναι πλέον δεσμευτικές» για το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, John Whittingdale ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το Βρετανικό Μουσείο, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως "τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης".
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως η στάση της δεν αλλάζει. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας το χθες πρωί στο Mega, σημείωσε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» και πρόσθεσε ότι το πόρισμα της δικηγόρου Amal Alamoudin-Clooney είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά το δικηγορικό γραφείο Robertson-Palmer.
«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και τόνισε ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», όμως απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο».
Ο Andrew George, πρόεδρος της βρετανικής ομάδας για την Επανένωση των Γλυπτών, σχολίασε πως η προοπτική η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη είναι "πολύ λυπηρή". "Είναι τόσο κρίμα που πρέπει να το κάνει αυτό. Η ατίμωση που θα φέρει αυτό στη Βρετανία... θα κάνει τη Βρετανία να φαίνεται πολύ μικρή, σαν να κοιτάμε μόνο το δικό μας συμφέρον και να μην σκεφτόμαστε τις ευαισθησίες άλλων χωρών".
Πηγή: Independent, Mega
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου