Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα μουσεία της Δύσης καταρτίζουν σχέδια διάσωσης για της αρχαιότητες του Ιράκ


Με στόχο την προετοιμασία των Ιρακινών για την ημέρα που θα απελευθερωθούν οι πόλεις τους από το Ισλαμικό Κράτος, ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία προχωρούν σε διάφορες ενέργειες –από την εκπαίδευση των ιρακινών, μέχρι την οργάνωση διεθνών συνεδρίων για το θέμα- στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατάρτισης σχεδίων διάσωσης για τις ασσυριακές αρχαιότητες.

Η συμμαχία των προθύμων έχει ήδη δημιουργηθεί, όμως μένει να φανεί αν τα ιδρύματα αυτά θα συντονίσουν και τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, Jonathan Tubb απηύθυνε έκκληση σε οργανισμούς να κάνουν περισσότερα απ’ το να εκφράζουν απλώς την οργή τους. «Χρειάζεται να ξεπεράσουμε το όριο της απελπισίας –μπορούμε να κάνουμε κάτι θετικό και εποικοδομητικό, προετοιμαζόμενοι για την εποχή ακόμα που θα αποκατασταθούν οι αποτελεσματικοί κρατικοί έλεγχοι», δήλωσε.

Αν και οι αρχαιολογικές περιοχές στο Ιράκ είναι «απαγορευμένες», ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει να εργαστεί με εταίρους από άλλες περιοχές του Ιράκ ώστε να εκπαιδεύσουν μια «ομάδα δράσης» επαγγελματιών στην διάσωση αρχαιοτήτων και στην έκτακτη διαχείριση κληρονομιάς στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, το Λούβρο σχεδιάζει να στείλει προσωπικό στη Βαγδάτη το καλοκαίρι, σε μια αποστολή εξεύρεσης δεδομένων, ενώ έχει ήδη προσκαλέσει Ιρακινούς στο Παρίσι προκειμένου να μοιραστεί την τεχνογνωσία του.

Το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, που μόλις πραγματοποίησε την έκθεση με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία», ήδη προσφέρει εκπαίδευση σε θέματα επιμελητείας και συντήρησης. Εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο οργάνωσης ενός διεθνούς συνεδρίου «κάπου στη Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει συναδέλφους από το Ιράκ και τη Συρία οι οποίοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθυντής του Met, Thomas Campbell.

Ο διευθυντής του μουσείου Rijksmuseum van Oudheden, Wim weijland, που σχειδάζει έκθεση για την Νινευί στα τέλη του 2016, ανέφερε πως τα μουσεία της Δύσης έχουν υποχρέωση να κάνουν ότι μπορούν. «Είναι σημαντικό τα μεγάλα μουσεία να συντονίσουν τις ενέργειές τους», τόνισε.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου