Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Νέα Υόρκη: Το Mobia «θύμα» των υψηλών ενοικίων στο Μανχάταν


Το Μουσείο Βιβλικής Τέχνης (Mobia) της Νέας Υόρκης πρόκειται να κλείσει για πάντα τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το μικρό, κοσμικό, μουσείο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην διερεύνηση της επιρροής που έχει η Βίβλος στη Δυτική τέχνη, είναι ένα ακόμα θύμα των αστρονομικών ενοικίων του Μανχάταν.

Την τελευταία δεκαετία, το μουσείο ενοικίαζε χώρο εντός του κτηρίου της American Bible Society, κοντά στο Lincoln Centre, προς 1 δολάριο ετησίως. Τον Φεβρουάριο όμως η ABS ανακοίνωσε πως πούλησε το κτήριο και πως σκόπευε να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια. Έτσι, το Mobia έπρεπε να βρει νέο χώρο για να στεγαστεί.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο διευθυντής του μουσείου, Richard Townsend, δήλωσε πως θα κόστιζε περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια ετησίως για να ενοικιαστεί νέος χώρος, και πολλά ακόμα εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να γίνουν οι εγκαταστάσεις συστημάτων ασφαλείας και κλιματικού ελέγχου, χρήματα τα οποία δεν μπόρεσε να βρει.

Το «τελευταίο κεφάλαιο» στην ιστορία του μουσείου, σχολιάζει το The Art Newspaper, αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της πρόσφατης επιτυχίας του μουσείου, που προσέλκυσε ρεκόρ επισκεπτών για την έκθεση Sculpture in the Age of Donatello (λήγει στις 14 Ιουνίου). Το μουσείο αποφάσισε να φιλοξενήσει την έκθεση αυτή –που περιλαμβάνει τρία από τα διασημότερα γλυπτά του Donatello, τα οποία δάνεισε το μουσείο Duomo- καθώς πολλά μεγαλύτερα μουσεία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το ιταλικό μουσείο, λόγω του «σφιχτού» χρονοδιαγράμματός του. Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες έχουν δει την έκθεση στο Mobia. Παράλληλα, πρόσφατα το Mobia είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνεργασία με το Μουσείο Andy Warhol στη Φιλαδέλφεια για την εξέταση της σειράς έργων του καλλιτέχνη με τίτλο “Last Supper”, πρόγραμμα το οποίο ακυρώθηκε.

Το μουσείο, που απασχολεί 14 άτομα, θα κλείσει για το κοινό στις 14 Ιουνίου και θα σταματήσει να λειτουργεί στις 30 Ιουνίου.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου