Στην ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου και στην ανάπτυξη συνεργασίας προχωρούν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, με στόχο την μελέτη και ανάδειξη της μοναδικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κίνας.
Αντιπροσωπεία του Μουσείου Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, επισκέφθηκε προ ημερών τo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ενημερώθηκε για τις πρωτοποριακές σε διεθνές επίπεδο εφαρμογές της τεχνολογίας των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς τις οποίες έχει αναπτύξει αποκλειστικά το Ινστιτούτο του ΙΤΕ.
Η Κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού Καθηγήτρια κα. Song Jirong, συνοδευόμενη από το διευθυντή, υποδιευθυντή και ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα, όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του Ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές και την ανάπτυξη φορητής οργανολογίας για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερευνητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ την τελευταία τριετία αναφορικά με την εξειδικευμένη εκπαίδευση συντηρητών και φοιτητών της επιστήμης της συντήρησης.
Η Κινέζικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έγινε συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την έρευνα και καινοτομία στο χώρο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, καθώς και ενημέρωση -μεταξύ άλλων- και για την καινοτόμο μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Μουσείο της Ακρόπολης για την ελεγχόμενη και ασφαλή αφαίρεση των σκουρόχρωμων, περιβαλλοντικών επικαθίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου