Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Εθνικό Θέατρο: Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες»
Δυο μεγάλες τιμολογιακές πρωτοβουλίες παίρνει το Εθνικό Θέατρο για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής, προσφέρονται 11.000 εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ και 1.000 εισιτήρια (500 για κάθε ημέρα) των 15 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο αργολικό θέατρο κι επιστροφής με πολυτελή πούλμαν. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα.

Οι «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος συμπράττει με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Ο πρώτος κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πανούργας Πραξαγόρας, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και ηγείται της γυναικείας επανάστασης, ενώ ο δεύτερος υποδύεται τον σύζυγό της, Βλέπυρο. Στον ρόλο του Νέου θα δούμε τον Πάνο Βλάχο. Πρωταγωνιστούν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι: Δανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Τσουρής, Μαρίνα Σάττι, Νίκος Μαγδαληνός, και Κώστας Κοράκης. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας.

Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου