Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Νέες κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ετοιμάζουν ΥΠΠΟ και επιτροπές διεκδίκησης


Με αφορμή τη συμπλήρωση το 2016 διακοσίων ετών από τότε που το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την εκχώρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα προς το Βρετανικό Μουσείο, το υπουργείο Πολιτισμού και οι επιτροπές διεκδίκησης των Μαρμάρων σε όλον τον κόσμο ετοιμάζουν κινήσεις ώστε να αξιοποιηθεί η επέτειος αυτή για τον αγώνα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε αυτήν την εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης με τους κ.κ. Εμάνουελ Τζον Κομίνο (πρόεδρο της αυστραλιανής επιτροπής), Μάικλ Ρέππα (πρόεδρο τής αμερικανικής επιτροπής), Ράσελ Ντάμλεϊ (μέλος τής επιτροπής στο Σίδνεϊ), με εκπροσώπους της κυπριακής, της βρετανικής και της ελβετικής επιτροπής, καθώς και με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, τον αγωνιστή εναντίον του απαρτχάιντ και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα κ. Τζορτ Μπίζο, ο οποίος είναι μέλος της νοτιοαφρικανικής, καθώς και της βρετανικής επιτροπής.

Κατά τις δυο συναντήσεις που είχε ο κ. Ξυδάκης με τα στελέχη των επιτροπών διεκδίκησης των ελληνικών Γλυπτών επιβεβαιώθηκε η στήριξη των διεθνών φορέων στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως επανέλαβε ο υπουργός, είναι ανοιχτή σε κάθε νόμιμο μέσο πίεσης που προσφέρεται υπέρ αυτού τού αιτήματος. Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της μεγάλης συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι όλων των επιτροπών του χρόνου στο Λονδίνο. Η συνάντηση συζητείται να συνοδευθεί από ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκθέσεις και ομιλίες επιφανών διανοουμένων από διαφορετικές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου