Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Στα «σκαριά» νέα ιστοσελίδα καταχώρησης έργων τέχνης


Να ψηφιοποιήσει και να τεκμηριώσει κάθε αντικείμενο τέχνης που φτιάχτηκε ποτέ θα επιχειρήσει μέσω της νέας ιστοσελίδας του, Verisart, ο Robert Norton, πρώην διευθύνων σύμβουλος δυο ιστοσελίδων εμπορίου τέχνης, των Saatchi Online και Sedition.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ψηφιακή εταιρεία θα καταγράφει γνήσια έργα τέχνης, έντυπα, έργα πολλαπλών πλατφόρμων και βιβλία χρησιμοποιώντας block chain, δίνοντας σε κάθε αντικείμενο ένα απρόσβλητο πιστοποιητικό γνησιότητας.

Η προέλευση του κάθε αντικειμένου δημιουργείται βήμα-βήμα από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι θα προσθέτουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στα δεδομένα ενός αντικειμένου όταν θα το αγοράζουν.

Στη δεύτερη φάση του project, ο Norton σχεδιάζει να φτιάξει κατάλογο παλαιότερων έργων τέχνης, επεκτείνοντας την υπηρεσία πιστοποίησης σε ιστοσελίδες και σε κληροδοτήματα καλλιτεχνών. Επίσης, ευελπιστεί ότι θα συνεργαστεί με εκτιμητές και ασφαλιστές προκειμένου να προστεθούν έργα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί.

Η νέα ιστοσελίδα θα δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να κάνουν χρήση λογισμικού αναγνώρισης εικόνας, προκειμένου να προσθέτουν τα έργα τους στη βάση δεδομένων καθώς θα τα παράγουν. Στην «ταυτότητα» του έργου θα περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για την τιμή και metadata που θα επιτρέπουν την καταχώρηση των έργων και την αναζήτησή τους από συλλέκτες.

Η νέα ιστοσελίδα αναμένεται να βγει «στον αέρα» στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου