Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Λονδίνο: Το μπικίνι σε έκθεση στο Μουσείο Μόδας και Υφάσματος


Από τις πλαζ της Αγγλίας έως την Κυανή Ακτή και την Καλιφόρνια η έκθεση «Riviera Style» διαγράφει μια τροχιά εκατό ετών γεμάτη άμμο, βότσαλα, λαστέξ και λίκρα.

Στο Μουσείο Μόδας και Υφάσματος του Λονδίνου τα μαγιό, τα σαρόγκ και τα μπικίνι, τα μπουρκίνι και τα μονοκίνι, τα καφτάνια και τα αέρινα παντελόνια-πυζάμα είναι μόνο λίγα από τα εκθέματα, τα οποία επιλέχθηκαν για το υλικό τους και την εξέλιξη του, προκειμένου το ύφασμα να μην σακουλιάζει ή κρεμάει όταν βρέχεται. 

Στο τέρμα της διαδρομής βρίσκονται οι σημερινές τεχνολογικές επιδόσεις των υφασμάτων για μαγιό, που έχουν τέλεια εφαρμογή και αυξάνουν την ταχύτητα κολύμβησης.

Η έκθεση υπό τον πλήρη τίτλο «Riviera Style, Resort and Swimwear since 1900»  παρατείνεται, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, έως τις 13 Σεπτεμβρίου καθώς ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα τις προσδοκίες των διοργανωτών. Εξαίσια είναι και τα πόστερ της εποχής που την συνοδεύουν. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση» λέει η Σίλια Τζόισι, επικεφαλής του Μουσείου Μόδας και Υφάσματος. «Στην έκθεση Riviera Style ο επισκέπτη θα δει την εξέλιξη των μαγιό, πώς μίκρυναν μέσα στο χρόνο, ενώ εξάπτεται η διεθνής περιέργεια για την ιστορία των βρετανικών παραθαλάσσιων θέρετρων. Με την παγκόσμια αγορά των μαγιό να αναμένεται να ξεπεράσει τα 19,30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, παρατηρήσαμε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ανδρική μόδα, η οποία φαίνεται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ελπίζουμε ότι η παράταση της έκθεσης θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να δουν αυτή την διεθνώς αναγνωρισμένη συλλογή, "δάνειο" από το συμβούλιο της κομητείας του Λέιτσεστερσάιρ».

Διαπίστωση των σχεδιαστών είναι ότι τα μαγιό μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου. Πέρα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις οι λόγοι για το όλο και μικρότερο μέγεθος ήταν πολιτιστικοί και κοινωνικοί. 

«Στη δεκαετία του '50 όλα τα νεαρά κορίτσια ήθελαν να μοιάζουν στις μητέρες τους. Στη δεκαετία του '60 η μεγάλη αλλαγή ήταν ότι οι μητέρες ήθελαν να μοιάζουν στις κόρες τους», λέει ο σχεδιαστής μόδας Ντέιβιντ Σασούν. 

Ο Σασούν, δημιουργός των βραδινών φορεμάτων της Πριγκίπισσας Νταϊάνας και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας, βοήθησε και στο στήσιμο της «Riviera Style».
Σήμερα, λέει ο σχεδιαστής, μπορείς να είσαι σε μια παραλία και να μην φοράς τίποτα ή σχεδόν τίποτα. 

«Οι αλλαγές στο στιλ αποκαλύπτουν πολλά για την ηθική στο παρελθόν, τι επιτρεπόταν να δείξεις και τι όχι», λέει η Δρ. Κριστίν Μπόιντελ, μια από τις επιμελήτριες της έκθεσης. Τελικά, η ανθρωπότητα άλλαξε πολλά «maillot de bain» μέχρι να φτάσει στο «ίτσι μπίτσι τίνι γουίνι γέλοου πόλκα ντοτ μπικίνι»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου