Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Παγκόσμια συνεργασία για τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς


Η αύξηση των εστιών συγκρούσεων και εμπόλεμων συρράξεων ανά τον κόσμο καθώς και ο εκτοπισμός πληθυσμών από τις περιοχές τους για οικονομικούς λόγους δεν έχει μόνο ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και πολιτισμικές.

Και αυτό διότι δεν απειλούνται μόνο μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ανά τον κόσμο, αλλά και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως η γλώσσα και οι παραδόσεις, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κοινοτήτων που εκτοπίζονται λόγω φτώχειας ή εμπόλεμων καταστάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, το Διεθνές Κέντρο για την Μελέτη της Διατήρησης και Αποκατάστασης της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας (ICCROM) της Ρώμης, το Smithsonian Institution, την Ολλανδική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και 11 άλλοι φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια ομάδα-ελίτ, η οποία απαρτίζεται από ειδήμονες που θα μπορούν να αποτιμήσουν γρήγορα τις ζημιές και να συνεργάζονται με κοινότητες για να προστατεύσουν την κληρονομιά τους.

Η ομάδα απαρτίζεται από ειδήμονες από 21 χώρες του κόσμου και έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύεται στη διάσωση της παγκόσμιας κληρονομιάς σε περιόδους κρίσεων.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου