Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ανακαλύφθηκαν αρχαίες Ασσυριακές πινακίδες που αναφέρονται στα δικαιώματα των γυναικών


Αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στην περιοχή Καϊσέρι της Κεντρικής Ανατολίας, στην Τουρκία, ανακάλυψαν αρχαίες Ασσυριακές πινακίδες ηλικίας 4.000 ετών, στις οποίες υπαγορεύονται κοινωνικοί διακανονισμοί, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι πινακίδες ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Kultepe-Kanis-Karum και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, καθηγητή Fikri Kulakoglu του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για τους Ασσυρίους.

«Από τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι την υιοθέτηση παιδιών και τους γάμους που καθορίζονται από τη στιγμή της γέννησης, οι πινακίδες περιλαμβάνουν διάφορα πολιτισμικά και κοινωνικά δεδομένα από την Ανατολία πριν από 4.000 χρόνια», σημείωσε μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Dogan.

«Υπάρχει επίσης μια συναισθηματική επιστολή μιας γυναίκας προς τον σύζυγό της καθώς και μια επιστολή άλλης γυναίκας που παραπονιέται για την πεθερά της. Δεν μπορείς να βρεις τέτοια στοιχεία στα επίσημα αρχεία μιας αυτοκρατορίας».

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των 23.500 πινακίδων που βρέθηκαν αφορούν το εμπόριο.

«Το Kultepe είναι εκεί απ’ όπου ξεκίνησε ο διαφωτισμός της Ανατολίας. Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή ήταν εγγράμματοι πολύ νωρίτερα απ’ ότι σε άλλες περιοχές της Ανατολίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Hurriyet, περίπου το 90% των πινακίδων που βρέθηκαν στο Kultepe εκτίθενται στο Μουσείο Πολιτισμού της Ανατολίας στην Άγκυρα, ενώ άλλες πινακίδες εκτίθενται στον χώρο της ανασκαφής και αναμένεται να μεταφερθούν σύντομα σε νέο αρχαιολογικό μουσείου που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Καϊσέρι.


Πηγή: Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου