Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις για το ν/σ που ρυθμίζει τις πωλήσεις τέχνης


Η προτεινόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εμπόρους τέχνης, τους οίκους δημοπρασιών και τους συλλέκτες.

Η πρόταση προβλέπει πως γα όλα τα πολιτισμικά αντικείμενα αξίας 150.000 ευρώ και άνω και για αντικείμενα ηλικίας άνω των 50 ετών, απαιτείται άδεια εξαγωγής.

Σύμφωνα με το Artnet News, επαγγελματίες του χώρου της τέχνης από όλη τη χώρα επικρίνουν έντονα τα σχέδια αυτά και ισχυρίζονται πως η νομοθεσία θα οδηγήσει σε απαλλοτρίωση των συλλεκτών.

Σημειώνεται πως η υπερβολική κρατική παρέμβαση θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η γερμανική αγορά τέχνης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί διεθνώς.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters χαρακτήρισε «παντελώς υπερβολική και άτυχη» την αντίδραση του κόσμου της τέχνης, λέγοντας πως με την αλλαγή της νομοθεσίας «το κράτος δεν θα απαλλοτριώσει, δεν θα διεκδικήσει ιδιωτικές συλλογές και σίγουρα δεν θα επιδιώξει μια σοσιαλιστική αντίληψη ιδιοκτησίας».

«Το πολιτιστικό έθνος της Γερμανίας είναι υποχρεωμένο να συλλέξει και να διατηρήσει την πολιτιστική ιδιοκτησία του» πρόσθεσε.

Η ίδια απέρριψε της ανησυχίες ότι ιδιώτες συλλέκτες θα αποθαρρυνθούν να δανείσουν σημαντικά έργα τέχνης σε γερμανικά μουσεία υπό τον φόβο ότι όταν λήξουν τα δάνεια θα τους απαγορευτεί να πουλήσουν τα έργα τους στο εξωτερικό. Σημείωσε πως «οι ευρωπαϊκές άδειες εξαγωγής είναι κοινή πρακτική στον χώρο του εμπορίου τέχνης» και πως η προτεινόμενη νομοθεσία «απλώς επεκτείνει το αντικείμενο των υφιστάμενων κανόνων που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και 23 χρόνια».

Πάντως, ο επικεφαλής του γερμανικού οίκου δημοπρασιών Ketterer Kunst, Robert Ketterer, χαρακτήρισε την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας «την πιο εκρηκτική» εξέλιξη στην γερμανική αγορά τέχνης.

«Στη περίπτωση μιας τροποποίησης υπάρχει κίνδυνος σημαντικά γερμανικά έργα να μπορούν να πωληθούν μόνο εντός της Γερμανίας και να μην μπορούν πλέον να εμπορεύονται διεθνώς».

Ο ίδιος προειδοποίησε πως «το νομικό πλαίσιο για τη αγορά, πώληση και μεσολάβηση εικαστικών τεχνών φέρνει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση την γερμανική τέχνη και το εμπόριο μέσω δημοπρασιών, σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό».Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου