Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

"Κατέβασαν ταχύτητα" οι πωλήσεις της Christie’s το α’ εξάμηνο


Μετά από μια εκρηκτική άνοδο το περασμένο έτος, οι πωλήσεις του οίκου δημοπρασιών Christie’s «κατέβασαν ταχύτητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο οίκος, οι συνολικές πωλήσεις κατά το α’ εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 4,5 δις. ευρώ, όσο δηλαδή και το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, μεταδίδει το The Art Newspaper. Σε ποσοστό, αυξήθηκαν κατά 8%, έναντι της αύξησης κατά 12% που είχαν σημειώσει το α’ εξάμηνο του 2014.

Τα ισχυρά αποτελέσματα από τις πωλήσεις έργων Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας, Μεταπολεμικής και Σύγχρονης και Ασιατικής τέχνης αντανακλούν τις μεγάλες επιτυχίες του οίκου, όπως η πώληση του Les femmes d’Alger, Version O (1955) του Pablo Picasso, που «έγραψε» ρεκόρ στα 179,4 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία που διενεργήθηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές πωλήσεις κατέγραψαν απότομη πτώση, από τα 500 εκατ. στερλίνες (828 εκατ. δολάρια) το α’ εξάμηνο του 2014, στα 33 εκατ. στερλίνες (515 εκατ. δολάρια) το α’ εξάμηνο του 2015. Πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις έργων των Παλαιών Δασκάλων, περιλαμβανομένων έργων του 19ου αι. από την Ευρώπη και τη Ρωσία, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 32% στα 71,1 εκατ. στερλίνες, έναντι των 104,8 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι πωλήσεις στην Αμερική αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του τζίρου της Christies (1,4 δις. στερλίνες), αυξημένες κατά 35%, ενώ οι πωλήσεις στην Ασία αυξήθηκαν κατά 16% στις 294,2 εκατ. στερλίνες.

Στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ρωσίας και Ινδίας, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 4% στις 835,5 εκατ στερλίνες.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει πως εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τροχιά για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ» στην κατηγορία αυτή.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου