Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο Georg Baselitz αποσύρει όλα τα έργα που έχει δανείσει σε γερμανικά μουσεία


Η σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας της Γερμανίας για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις από επαγγελματίες καλλιτέχνες στη χώρα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν ότι όλα τα έργα τέχνης ηλικίας άνω των 50 ετών και αξίας άνω των 150.000 ευρώ χρειάζονται άδεια εξαγωγής για να πωληθούν στο εξωτερικό, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια «εθνικών θησαυρών».

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters απέρριψε ως αβάσιμους τους φόβους ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αποθαρρύνουν ιδιώτες από το να δανείζουν σημαντικά έργα τέχνης σε γερμανικά μουσεία. Όμως, έκανε λάθος.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Γερμανίας, ο Georg Baselitz, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλα τα έργα του που βρίσκονται σε μακροπρόθεσμο ή μόνιμο δάνειο σε γερμανικά μουσεία.

Αυτό σημαίνει πως η Pinakothek de Moderne του Μονάχου, η Albertinum της Δρέσδης και η Kunstsammlungen Chemnitz θα χάσουν σημαντικά έργα τέχνης: Η Δρέσδη θα πρέπει να επιστρέψει τους πρώτους ανάποδους πίνακες που φιλοτέχνησε ο Baselitz την δεκαετία του 1960, ενώ το Μόναχο πρέπει να δώσει πίσω αρκετά σημαντικά έργα από τη σειρά Heroes του καλλιτέχνη.

Η απόφαση του Baselitz, σημειώνει το Artnet News, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα αυτού που οι επικριτές της απόφασης της κυβέρνησης τονίζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο δεν θα βλάψουν μόνο το εμπόριο τέχνης στη Γερμανία, αλλά και θα μεταβάλλουν ανεπανόρθωτα το πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Τον ίδιο δρόμο απειλεί να ακολουθήσει και ο σημαντικότερος σύγχρονος καλλιτέχνης της Γερμανίας, ο Gerhard Richter, αναφέρει το Artnet News, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Dresden Morgenpost απείλησε να βγάλει τα έργα του από τα μουσεία, «να τα βγάλει στην αγορά και να τα ξεπουλήσει», αν περάσει η προτεινόμενη νομοθεσία.

Χαρακτήρισε τα σχέδια της κυβέρνησης «παραβίαση της ελευθερίας» και διακήρυξε πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μου πει τι θα κάνω με την τέχνη μου».

Ο ίδιος είπε πως θα αρνηθεί να δείξει τα έργα του σε κυβερνητική επιτροπή για να ζητήσει άδεια να τα πουλήσει, διότι «αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτα από τέχνη».

Πάντως, ο Ricther είπε πως δεν θα πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις. «Είναι πολύ νωρίς. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο ένα προσχέδιο της τροποποίησης», σημείωσε, λέγοντας πως δεν θα αποσύρει ακόμα τα έργα του από τα γερμανικά μουσεία.


Πηγή: Süddeutsche Zeitung, Arnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου