Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Hellas Filmbox Berlin: Ο Ελληνικός κινηματογράφος πάει… Βερολίνο!


Τον Ιανουάριο του 2016 θα πραγματοποιηθεί το Hellas Filmbox Berlin, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 με στόχο να φέρει σε επαφή το γερμανικό κοινό με τη σύγχρονη και καλλιτεχνικά αξιόλογη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας.

Αναγγέλλοντας χθες την ίδρυση του Φεστιβάλ, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης χαρακτήρισε την πραγματοποίηση για πρώτη φορά του ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ από τον νεοσύστατο Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Deutsch- Griechische Kulturassoziation E.V. ως μια «σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων».

«Σε μια εποχή που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αμοιβαία επιφυλακτικότητα, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην εκπλήρωση της επείγουσας ανάγκης για αλληλοκατανόηση», είπε ο κ. Ξυδάκης κατά τη σημερινή αναγγελία της ίδρυσης του φεστιβάλ, που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και την οποία χαιρέτησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

«Καταλάβαμε τη μεταπολεμική Γερμανία μέσα από τις ταινίες του Φασμπίντερ, του Βέντερς, της Φον Τρότα και του Χέρτσογκ» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης. «Ανακαλύψαμε την ψυχή αυτής της χώρας, τη μεγάλη προσπάθειά της για την ανοικοδόμηση και τη δημοκρατία. Στο «Ο Ελληνας φίλος» είδαμε πώς έγινε εκεί αντιληπτό το μεταναστευτικό κύμα, στο «Γερμανία, χλωμή μητέρα» χειροκροτήσαμε μια σπαρακτική ελεγεία. Χαιρετίζω το νεοσύστατο αυτό φεστιβάλ ως ένα μικρό αντιδάνειο προς τους Γερμανούς φίλους και γείτονες στην ευρωπαϊκή κοινότητα: Όπως εμείς καταλάβαμε τη σύγχρονη Γερμανία μέσα από τον κινηματογράφο της, έτσι και εκείνη μπορεί να καταλάβει πολλά από τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Την εικόνα όχι μεσ’ από τα δελτία ειδήσεων, αλλά την εικόνα που ταλαντούχοι δημιουργοί μετουσιώνουν σε τέχνη. Αλλωστε, ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος που αισθάνθηκε και κατέγραψε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Μεσ’ από αυτόν, οι Γερμανοί θα καταλάβουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την αγωνιούσα Ευρώπη του σήμερα».

Το Hellas Filmbox Berlin

Ο κινηματογράφος ως μέσο είναι σε θέση να συνεισφέρει ιδανικά σε μια ενδότερη κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας εν γένει και σε αυτήν αποσκοπεί το παραπάνω εγχείρημα.

Το Hellas Filmbox Berlin σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το “Νέο Ελληνικό Σινεμά” και κατ αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζική ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο.

Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί. Σε αυτά τα πλαίσια αντιλαμβάνεται το Hellas Filmbox Berlin ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά, δημιουργώντας γι αυτά το ξεχωριστό τμήμα “Νέοι Ορίζοντες”.

“Στόχος μας είναι να αποδομήσουμε τα – τόσο πολιτικής όσο και συναισθηματικής υφής – σημεία ρήξης του παρόντος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παραγωγικό διάλογο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. Στις συζητήσεις περί κινηματογράφου η διάσταση απόψεων είναι συχνό φαινόμενο και αυτή την ιδιαιτερότητα σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή διαφορετικών θεωρήσεων και ιδεών”, σημειώνει ο διευθυντής του φεστιβάλ και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αστέρης Κούτουλας.

Η Sandra von Ruffin, ηθοποιός και υποδιευθύντρια του φεστιβάλ προσθέτει: “Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο καθολικό, ενοποιητικό και ταυτόχρονα τολμηρό. Επιρροές του μπορεί να βρει κανείς στα όνειρα, τις προσδοκίες και το φόβο των ανθρώπων, είναι κάτι ανυπολόγιστα δραστικό. Αυτή η ιδιαιτερότητα του σινεμά αφορά και το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο. Με τις επιλογές που θα κάνουμε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ θέλουμε πάνω απ όλα να φέρουμε σε επαφή τον Γερμανό θεατή με κάθε προσωπική και ιδιαίτερη ενδοσκόπηση Ελλήνων δημιουργών στην ανθρώπινη ψυχή.”

Η υποβολή ταινιών θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2015.

Το πρώτο Φεστιβάλ θα λάβει χώραν μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016, στον κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών, θα προβληθούν περίπου 35 ταινίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου