Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας το μεσαιωνικό τμήμα της Αμμοχώστου


Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, έτσι ώστε να κηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.

Για το θέμα ενημέρωσε μέλη της δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κοινότητες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Άιντε, ο οποίος περιόδευσε στην Αμμόχωστο, έκανε αναφορά γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα εκτενώς στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είπε ότι "υπάρχει συμφωνία πως η παλιά πόλη θα πρέπει να τύχει προστασίας από την UNESCO".

Παλαιότερα, η πρεσβεία της Σλοβακίας είχε εκφράσει την ετοιμότητα να προτείνει την ανακήρυξη της περιοχής σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επί Ντερβίς Έρογλου όμως, και λόγω του κακού κλίματος μεταξύ των κοινοτήτων, δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει συνέχεια στην πρωτοβουλία.

Ενδιαφέρον να συνεισφέρει, αν και όπως χρειαστεί, έχει επιδείξει ανεπίσημα και η γερμανική πρεσβεία, εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές πραγματοποιούν τις απαραίτητες επαφές.

Οι δύο ηγέτες έχουν έρθει σε συναντίληψη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Κύπρο θα έχουν ειδικό καθεστώς που θα αποτελεί αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η παλιά πόλη της Αμμοχώστου είναι περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, καθώς περιλαμβάνει ναούς, τεμένη και μνημεία από την Ενετοκρατία, ενώ είναι γνωστή ως "η πόλη με τις 365 εκκλησίες", μια για κάθε μέρα του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου