Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που δουλεύουν στα μουσεία των ΗΠΑ


Τα αμερικανικά μουσεία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, όχι όμως και προς συμμετοχή περισσότερων φυλετικά διαφορετικών εργαζομένων, αφού κατά μέσο όρο το προσωπικό των μουσείων σε επίπεδο επιμελητών, εκπαιδευτών, συντηρητών και ανώτατων στελεχών είναι 84% λευκοί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Andrew W. Mellon Foundation.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 181 μουσεία σε συνεργασία με την Ένωση Διευθυντών Μουσείων (AAMD) και την Αμερικανική Συμμαχία Μουσείων (AAM), είναι η πρώτη περιεκτική έρευνα που μελετά την σύνθεση των υπαλλήλων αμερικανικών μουσείων από πλευράς φύλου και εθνότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το προσωπικό των μουσείων, αποτελείται κατά μέσο όρο από γυναίκες, σε ποσοστό 60%. Σε θέσεις επιμελητείας, συντήρησης, εκπαίδευσης και άλλων ηγετικών ρόλων, οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 70%.

Αντιθέτως, οι μειονότητες απαρτίζουν το 28% του προσωπικού των μουσείων, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να εργάζονται στα τμήματα ασφάλειας, εγκαταστάσεων, οικονομικών και ανθρωπίνου δυναμικού. Μόλις το 4% των επιμελητών, εκπαιδευτών, συντηρητών και ανώτατων διοικητικών στελεχών είναι Αφροαμερικανοί, το 6% Ασιάτες, το 3% Ισπανόφωνοι και 3% πολυεθνοτικοί. Από τις 17 κατηγορίες εργασίας που περιλαμβάνονταν στην έρευνα, το μικρότερο ποσοστό διαφοροποίησης καταγράφεται στον τομέα των αρχειοφυλάκων, όπου το 90% είναι λευκοί.

Τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν την διαφοροποίηση του αμερικανικού πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με την απογραφή του 2013, το 14% περίπου του αμερικανικού πληθυσμού είναι Αφροαμερικαοί, το 17% Ισπανόφωνοι ή Λατινοαμερικάνοι και το 5% Ασιάτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2043 οι λευκοί δεν θα είναι πλέον η πλειονότητα του αμερικανικού πληθυσμού.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου