Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Κλειστόν λόγω κρίσης» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


«Λουκέτο» έχει μπει από την 1η Ιουλίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για οικονομικούς λόγους.

Μιλώντας στο the TOC, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε πως έχει ανασταλεί η λειτουργία του μουσείου «με την ελπίδα ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις για να ξανανοίξουμε».

Όπως αναφέρει, η απόφαση να κλείσει το Μουσείο ήταν κατά κάποιο τρόπο συλλογική. «΄Ολοι όσοι εργαζόμαστε εκεί συμφωνήσαμε να απολυθούμε προκειμένου να γίνει ένα … Restart. Προτιμούσαμε να κλείσει το Μουσείο παρά να συνεχίζει να “ζει” βαθιά χρεοκοπημένο».

Ο ίδιος σημειώνει πως το προσωπικό του Μουσείου έχει πραγματοποιήσει «απίστευτα πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας», τονίζοντας πως με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ το χρόνο «είναι αδύνατο να συνεχίσει να λειτουργεί».

Οι επόμενες κινήσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης και του εξορθολογισμού και, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο, υπάρχουν συζητήσεις για συνένωση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –θέμα που συζητείται από το 1997 αλλά «πάγωσε» για διάφορους λόγους.

Όπως επισημαίνει, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πλήρως έτοιμο και από κτηριακής άποψης και από άποψης συλλογών για να ανοίξει οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί – είτε για κάποια επίσκεψη, είτε για κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το Μουσείο να ανοίξει για περιορισμένο κύκλο λειτουργίας κατά τη διάρκεια της φετινής 80ης ΔΕΘ (5 – 13/9). Για να επαναλειτουργήσει, όμως, σε μόνιμη βάση (είτε σε μορφή συνένωσης με άλλο Μουσείο είτε όχι), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πρέπει να έχει την ανάλογη επιστημονική υποστήριξη, το εκθεσιακό πλαίσιο και τις εκδηλώσεις για να υποστηρίξουν τη μοναδική συλλογή έργων για την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κλειδωμένα στους χώρους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου