Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ε.Κ.Κ.: "Όχι" στην κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων


Tην άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), για να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται, βάσει του νόμου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

«Με την καινούργια ''Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας'', Καταργείται ο Ειδικός φόρος - που πρέπει να σημειώσουμε, είναι χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Κινηματογράφου.

Όπως επισημαίνει, η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου «θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους του Ε.Κ.Κ., που αποτελούνται από την τακτική του επιχορήγηση και από την ενίσχυση από τον ειδικό αυτό φόρο, αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελληνική κινηματογραφία.

«Σε μία δύσκολη εποχή που οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη» καταλήγει η ανακοίνωση.


Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Μαχαίρωσαν πισώπλατα την Ελληνική Κινηματογραφική τέχνη

Η κατάργηση του ελάχιστου ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου καταφέρει το τελευταίο πλήγμα στην ήδη αναιμική έως ανύπαρκτη ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας και οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

"Για έξι μήνες όλοι οι εγκέφαλοι των οικονομικών Υπουργείων και της κυβέρνησης σπαζοκεφάλιαζαν για να βρουν λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας . Είναι αλήθεια ότι κουράστηκαν πολύ αλλά επιτέλους τη βρήκαν .

Κατάργησαν οι αθεόφοβοι τον ελάχιστο ειδικό φόρο επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, που προορίζονταν για την ενίσχυση του Ελληνικού Κινηματογράφου όπως ορίζει ο νόμος 3905/2010.

Όλοι μαζί , η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών μαζί με εκείνους της Νέας Δημοκρατίας , του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ φώναξαν στη Βουλή των Ελλήνων το πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης το μεγάλο ΝΑΙ.

Κατάφεραν έτσι το τελευταίο πλήγμα στην ήδη αναιμική έως ανύπαρκτη ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας και οδηγούν μαθηματικά στο κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Και σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτός ο ειδικός φόρος που κατάργησαν ; Μόλις σε 1.5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το οποίο σύμφωνα με το νόμο 3905/2010 το 80% πάει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ποσό αυτό μαζί με την προβλεπόμενη επιχορήγηση των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού (αν το ποσό αυτό δινόταν στο σύνολό του), αποτελούν την ετήσια κρατική ενίσχυση προς το Ε.Κ.Κ.

Φέτος από το ποσό αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταβάλει στο Ε.Κ.Κ. μόλις 1.4 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον ότι , το ετήσιο ποσό της κρατικής ενίσχυσης της Ελληνικής Κινηματογραφίας κατά την τελευταία εξαετία ήταν μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ όσο δηλαδή το κόστος μιας μέσης Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής .

Με την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου η ετήσια ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας θα περιοριστεί στην καλύτερη περίπτωση στο ποσό των 3 εκατομμυρίων της επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού , αν τελικά το καταβάλει όλο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το κόστος όμως ύπαρξης και λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απορροφά περισσότερο από το 1/3 του ποσού αυτού ετησίως. Άρα με τα εναπομείνοντα ψίχουλα καλείται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να ασκήσει κινηματογραφική πολιτική. Μπροστά σε αυτή την νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τι σκοπεύουν άραγε να κάνουν η Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο περιώνυμος Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού;

Δεκαετίες τώρα οι δημιουργοί του Κινηματογράφου αγωνίζονται ώστε η Ελληνική Κινηματογραφία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη με την απόδοση εκ μέρους του δημοσίου ενός μέρους των ετησίων εσόδων του από την πολλαπλή φορολόγηση όλων των φάσεων του κύκλου της Ελληνικής κινηματογραφίας , πρώτες ύλες , παραγωγή ,εργαστήρια ,διανομή, κινηματογραφικές αίθουσες .

Προκαλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τα πραγματικά ετήσια δημόσια έσοδα από αυτήν την πολλαπλή φορολόγηση για να φανεί σε όλο της το μέγεθος η παράνομη και αντισυνταγματική αυτή πράξη εχθρότητας στον Ελληνικό Κινηματογράφο των βουλευτών που την ψήφισαν.

Έλεος και αιδώς αθεόφοβοι για την πισώπλατη μαχαιριά που φέρατε στην Ελληνική κινηματογραφική τέχνη την Παραμονή της Μεγαλόχαρης του 2015.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καλεί σε ενότητα όλους τους ανθρώπους του Κινηματογράφου για την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου Κινηματογράφου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου