Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Δανεισμός έναντι έργων: Μια αγορά πολλών δισ. δολαρίων


Εκρηκτική αύξηση καταγράφει ο δανεισμός με ενέχυρο έργα τέχνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που διενεργήθηκε για τον συγκεκριμένο τομέα από την εταιρεία ερευνών Skate’s. Όπως υπολογίζεται, ο δανεισμός έναντι έργων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια φέτος, ποσό τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια αγορά ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το The Art Newspaper, «οδηγός» του τομέα είναι η αύξηση των πωλήσεων τέχνης στα υψηλότερα επίπεδα –εκεί όπου οι δανειστές αισθάνονται ότι τα έργα θα διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με το Skate’s, τα έργα αξίας 1-5 εκατ. δολαρίων και άνω των 20 εκατ. δολαρίων «είναι τα τμήματα της αγοράς με τη μεγαλύτερη ρευστότητα σήμερα».

Ανάπτυξη υπάρχει και στα έργα μικρότερης αξίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Borro η οποία δανείζει έργα αξίας από 5.000 δολάρια.

Από την έκθεση προκύπτει πως υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των 39 επιχειρήσεων που δανείζουν έργα. Τα επιτόκια που δίνουν ιδιωτικές τράπεζες μπορεί να είναι έως και 2%, ενώ αντιθέτως εξειδικευμένες εταιρείες μπορεί να χρεώνουν έως και 15%. Επίσης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν καλύπτει περισσότερο από το 40-50% της αξίας του έργου, αν και η Borro προσφέρει έως και το 70%, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρεί το δικαίωμα να πουλήσει το έργο.

Σημαντική βαρύτητα προσφέρει στον τομέα αυτό η Sotheby’s, που μέχρι σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος δανειστής τέχνης. Στις αρχές του 2014 ο οίκος δημοπρασιών ίδρυσε ξεχωριστή μονάδα που ασχολείται με την χρηματοδότηση για έργα τέχνης και πλέον έχει τη δυνατότητα να δανείσει έως και 1,3 δις. στερλίνες.Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου