Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Reuters: Το ελληνικό θέατρο αντέχει στην κρίση


Με αφορμή την πρόσφατη παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Reuters φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον χώρο του ελληνικού θεάματος, δείχνοντας πως το ελληνικό θέατρο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, φαίνεται πως όχι μόνο αντέχει στην κρίση, αλλά καταφέρνει να προσελκύσει όλο και περισσότερους θεατές.

Όπως εξηγεί στο πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Νίκος Χατζόπουλος «το κοινό του θεάτρου είναι πιστό και αυξάνεται, αυτό όμως δεν θα πρέπει να κρύβει το γεγονός ότι τα σημερινά έργα γίνονται με πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς και πολλοί ηθοποιοί είναι απλήρωτοι, κυρίως οι νέοι».

Η ανεργία στους νέους ηθοποιούς έχει αγγίξει το 92%, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, ωστόσο οι δραματικές σχολές εξακολουθούν να «βγάζουν» περίπου 500 ηθοποιούς ετησίως.

Ο αριθμός των έργων που παρουσιάζονται στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1.000 την επόμενη σεζόν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, έναντι των 858 πέρυσι, δήλωσε η συντάκτρια του Αθηνοράματος, Μαρία Κρύου.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να επισκέπτεται τα θέατρα διότι τα εισιτήρια είναι πολύ χαμηλότερα απ’ όσο ήταν. Όμως τα έργα δεν είναι κερδοφόρα για τους ιδιοκτήτες των θεάτρων. Μόνο 15 περίπου θέατρα καταφέρουν να τα βγάζουν πέρα και να καλύπτουν τα κόστη τους», σύμφωνα με τον διευθυντή του θεάτρου Αθηνα, Δημήτρη Φωτόπουλο.

Ο κινηματογράφος περνά ακόμα δυσκολότερες στιγμές.

«Τα επίσημα στοιχεία μας δείχνουν μια βέβαιη πτώση στην πώληση εισιτηρίων του κινηματογράφου», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αννυ Καζέρου.

«Από τα 11,7 εκατ. εισιτήρια το 2010, πέρυσι ανήλθαν σε μόλις 8,9 εκατ. Αυτή τη χρονιά, αν και υπήρξε ένα φιλόδοξο ξεκίνημα λόγω ορισμένων μεγάλων Χολυγουντιανών παραγωγών, τα νούμερα έχουν πέσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος δέχθηκε πλήγμα από τα capital controls.

Ως αποτέλεσμα του νέου πακέτου διάσωσης που συμφώνησε η Ελλάδα με τους πιστωτές, ο ΦΠΑ στα σινεμά θα αυξηθεί τώρα στο 23%. Αντιθέτως, ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια του θεάτρου θα μειωθούν στο 6%, με στόχο να στηριχθούν οι εγχώριες παραγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις με γνωστούς πρωταγωνιστές, που κάποτε κόστιζαν 20-40 ευρώ, τώρα κοστίζουν μόνο 10-25 ευρώ –ή ακόμα φθηνότερα στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών ή συνδρομών. Στο σινεμά, τα εισιτήρια κοστίζουν 5-8 ευρώ.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου