Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ronald Lauder: Με τη βοήθεια αμερικανικού λόμπι στο κυνήγι των λεηλατημένων έργων τέχνης


Ο κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder και ευεργέτης μουσείων Ronald Lauder έχει «στρατολογήσει» την αμερικανική εταιρεία lobbying American Continental Group στην εκστρατεία του να πείσει τα μουσεία να επιστρέψουν στους κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών έργα που έχουν κλαπεί από τους Ναζί.

Ο Lauder είναι πρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου και ιδρυτής της Neue Galerie της Νέας Υόρκης. Έχει υπάρξει ιδιαίτερα εκδηλωτικός για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ πέρυσι προειδοποίησε το Kunstmuseum Bern ότι θα έρθει αντιμέτωπο με «χιονοστοιβάδα» μηνύσεων εάν το μουσείο έκανε αποδεκτό το κληροδότημα του Cornelius Gurlitt, που περιελάμβανε έργα τέχνης που είχαν κατασχέσει οι Ναζί, μεταδίδει το Artnet News. Το 2014 είδε δημοσιεύσει άρθρο στην Wall Street Journal στο οποίο έλεγε πως «ήρθε η ώρα να γίνει έξωση από τα μουσεία των έργων που λεηλάτησαν οι Ναζί».

Τον Μάιο είχε δηλώσει στην New York Observer πως το επόμενο «μέτωπο» στη μάχη για την αποκατάσταση αυτών των έργων ήταν να πειστούν η Γερμανία και η Ελβετία να «χτενίσουν» τις συλλογές των μουσείων τους για να βρεθούν τα έργα εκείνα που είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί.

Ο Lauder, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, πλήρωσε το 2006 το ποσό των 135 εκατ. δολαρίων για να αποκτήσει τον πίνακα του Gustav Klimt, “Portrait of Adele Bloch-Bauer». Η συλλογή του λέγεται ότι περιλαμβάνει 4.000 έργα, περιλαμβανομένων έργων καλλιτεχνών όπως οι Joseph Beuys, Constantin Brancusi, Wassily Kandinsky, Anselm Kiefer, Gustav Klimt, Henri Matisse, Pablo Picasso, και Gerhard Richter. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Forbes, η αξία της συλλογής του Lauder ανέρχεται σε 1 δις. δολάρια.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου