Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Δύσκολο το β’ τρίμηνο για την Sotheby’s


Μπορεί η αγορά τέχνης να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα έσοδα των οίκων δημοπρασιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Sotheby’s ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση των κερδών της το β’ τρίμηνο, εν μέρει μετά την απώλεια χρημάτων από πίνακα που πωλήθηκε σε χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή. Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της εταιρείας να καταγράψει την προηγούμενη Παρασκευή πτώση 7,5% στα 37,49 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο έντονος ανταγωνισμός για την απόκτηση έργων-τρόπαιων κατατρώει τα κέρδη των μεγάλων οίκων δημοπρασιών, παρά το ότι πίνακες και γλυπτά του Pablo Picasso, του Andy Warhol και του Alberto Giacometti εκτινάσσονται σε ιστορικά υψηλά, λόγω του αυξανόμενου ιδιωτικού πλούτου αλλά και του εξαετούς ράλι των χρηματαγορών. Για να πιάσουν τις κορυφαίες αποστολές, η Sotheby’s και οι ανταγωνιστές της προσφέρουν κίνητρα στους πωλητές, όπως για παράδειγμα παροχή εγγύησης ελάχιστων τιμών ή απ’ ευθείας αγορά έργων πριν τη δημοπρασία.

Τα ετήσια καθαρά έσοδα της Sotheby’s έπιασαν «κορυφή» το 2007, όταν οι παγκόσμιες πωλήσεις έργων τέχνης και αρχαιοτήτων άγγιξε το υψηλό των 48 δις. ευρώ, σύμφωνα με το European Fine Art Foundation. Το 2014 η αγορά ξεπέρασε αυτό το ποσό, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στα 51,2 δις. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα της Sotheby’s πέρυσι διαμορφώθηκαν στα περίπου 118 εκατ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 45% σε σχέση με το 2007.

Τα κέρδη του οίκου δημοπρασιών μειώθηκαν κατά 13% το β’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 67,6 εκατ. ευρώ, μετά την μετάθεση της ημερομηνίας δημοπρασίας στο Λονδίνο για το γ’ τρίμηνο αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, που περιόρισε κατά 11,3 εκατ. δολάρια τα έσοδα από τις προμήθειες δημοπρασίας. Επίσης, έχασε 8 εκατ. δολάρια από την προσφορά εγγυήσεων, όπως σημειώνεται σε παρουσίαση που έγινε προς τους επενδυτές.

Ο κύκλος εργασιών της Sotheby’s υποχώρησε κατά 1% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 332 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις της στο εξάμηνο ανήλθαν σε 3,7 δις. δολάρια, αυξημένες κατά 5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στο ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις της Christie’s αυξήθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 2,9 δις. στερλινών (4,5 δις. δολαρίων). Σημειώνεται πως η Christie’s δεν ανακοινώνει κύκλο εργασιών ή κέρδη, παρά μόνο το σύνολο των πωλήσεών της δυο φορές τον χρόνο.


Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου