Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει 15 χρόνια παρουσίας στη Νέα Υόρκη


Τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει το Ίδρυμα Ωνάση, σχεδιάζοντας τα επόμενα 40 χρόνια δημόσιας προσφοράς στην παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση. Παράλληλα, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει τα 15 χρόνια παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάζοντας την μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και επιστημόνων «Onassis Festival NY 2015», με σειρά εκδηλώσεων τον Οκτώβριο.


Narcissus Now: The Myth Reimagined
(Ο Νάρκισσος σήμερα: Μια ανάπλαση του μύθου)


8-11 Oκτωβρίου 2015

Είσοδος ελεύθερη

Στο Εναρκτήριο Φεστιβάλ Τεχνών και Ιδεών για τη Διερεύνηση Σύγχρονων Ερμηνειών στο Μύθο του Νάρκισσου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ελένη Αλεξοπούλου, Σταύρος Γασπαράτος, Βανέσα Γρηγοριάδη, Άγγελος Πλέσσας, Jonah Bokaer, Bruce High Quality Foundation, Jenny Holzer, Jennifer Homans, Paul Giamatti, Narciso Rodriguez, Lorin Stein και Judith Thurman.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (Onassis Cultural Center NY) εγκαινιάζει την εναρκτήρια φθινοπωρινή σαιζόν με το Onassis Festival NY 2015. Το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ τεχνών και ιδεών, με τίτλο Narcissus Now: The Myth Reimagined (Ο Νάρκισσος σήμερα: Μια ανάπλαση του μύθου), πραγματοποιείται στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Ολυμπιακού Πύργου (Olympic Tower) στη Νέα Υόρκη. Το φεστιβάλ προσφέρει μια καλειδοσκοπική όψη του μύθου του Νάρκισσου, μέσα από τα πεδία της μουσικής, των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, των επιστημών, της λογοτεχνίας, της χορογραφίας, της μαγειρικής τέχνης, της μόδας και των ψηφιακών μέσων, που απευθύνεται σε ανήσυχα μυαλά. Με δωρεάν είσοδο και ανοιχτό στο κοινό, το φεστιβάλ Narcissus Now, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (645 5th Avenue, New York, NY 10022), που διεξάγεται από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει περισσότερες από 40 εκδηλώσεις για κοινό κάθε ηλικίας, απευθυνόμενο από αρχαρίους έως ακαδημαϊκούς.

Η κεντρική θεματική του φεστιβάλ, ο μύθος του Νάρκισσου, έχει σαγηνεύσει την ανθρώπινη φαντασία σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς. Με τις ρίζες του να χάνονται στην αρχαιότητα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, όπου ο νάρκισσος ήταν το λουλούδι που μάδησε η παρθένα Περσεφόνη όταν την απήγαγε ο Άδης, ο θεός του Κάτω Κόσμου. Η γνωστότερη αφήγηση του μύθου προέρχεται από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου: ένας όμορφος Έλληνας νέος ερωτεύεται το είδωλό του, μαραζώνει από τον ανεκπλήρωτο πόθο και αυτοκτονεί· στη θέση του φυτρώνει ένα λουλούδι, ο νάρκισσος, που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή η εκδοχή του μύθου είναι η κατεξοχήν αλληγορία της μεταμοντέρνας εποχής. Από την ψυχανάλυση έως τις selfies, ο μύθος του Νάρκισσου λειτουργεί ως ένα εμβληματικό παράδειγμα της απαράμιλλης επίδρασης της κλασικής αρχαιότητας στην κουλτούρα μας.

«Μέσα από αυτή τη νέα πρωτοβουλία, ενός ετήσιου φεστιβάλ τεχνών και ιδεών, ρίχνουμε μια φρέσκια ματιά στην κλασική παράδοση και στους πολυδαίδαλους τρόπους που αυτή διαμορφώνει ένα μέρος του δικού μας λεξιλογίου. Προσκαλούμε την κοινότητα να σμίξει μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, όπου διερευνούμε το πώς ιδέες και αρχαία πρότυπα, όπως αυτό του Νάρκισσου, ερμηνεύονται σήμερα και τι μαθαίνουμε από αυτά», λέει η Αμαλία Κοσμετάτου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Μορφωτικών Υποθέσεων του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ. «Θα προσφέρουμε ευκαιρίες σε Έλληνες και Αμερικανούς καλλιτέχνες να δουλέψουν πλάι πλάι, σε έργα ανατεθειμένα ειδικά για το φεστιβάλ, και να διερευνήσουν το πώς η ελληνική κουλτούρα εμπνέει τις δημιουργικές τέχνες και σφυρηλατεί τη ζωή μας».

Μέσα από αποκλειστικές αναθέσεις και με τη χάραξη απρόσμενων συνδέσεων, το πρόγραμμα Narcissus Now αναδεικνύει την επίδραση του μύθου του Νάρκισσου σε ένα ευρύτατο και πολυποίκιλο φάσμα καλλιτεχνικών ιδιωμάτων, ενώ συγχρόνως πυροδοτεί νέες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών. Χάρη στην online παρουσία του, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον πλανήτη. Προσκεκλημένη επιμελήτρια του πρώτου φεστιβάλ είναι η Violaine Huisman, ενώ την παραγωγή του έχει αναλάβει η Ellen Dennis. Αποκλειστικός χρηματοδότης του Narcissus Now είναι το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ.

«Την ιστορία του Νάρκισσου την συναντάς παντού, από τις selfies έως τις υπερβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τόσο επίκαιρη που μοιάζει προφητική. Ωστόσο, ο μύθος έχει επίσης και μια αινιγματική ποιότητα, εκθέτοντας τους κινδύνους της ενασχόλησης με τον εαυτό, της μοναξιάς, της ομορφιάς. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει όλες αυτές τις απόψεις του Νάρκισσου, όπως τις έχουν αναπλάσει οι τέχνες. Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε το πνευματικό βάθος του μύθου με σοβαρότητα, με κέφι και με χιουμοριστική διάθεση», λέει η Βιολαίν Ουισμάν, Επιμελήτρια του Narcissus Now.

Η εναρκτήρια σαιζόν συνεχίζεται

Παραπέμποντας νοερά στα αρχαιοελληνικά συμπόσια, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης διοργανώνει μια σύγχρονη συζήτηση με τίτλο Πολίτες του Κόσμου (World Citizens), στις 23 Οκτωβρίου. Ξεκινώντας από την έννοια του κοσμοπολιτισμού, όπως την εισήγαγε ο Έλληνας φιλόσοφος Διογένης, ένα πάνελ διεθνώς διακεκριμένων στοχαστών θα συζητήσει για την πολιτιστική κατανόηση μεταξύ λαών και εθνών και για τις διαχρονικές αξίες που μας ενώνουν. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, θα είναι και οι: Γιώργος Λούκος, Διευθυντής των Μπαλέτων της Όπερας της Λυών και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου· K. Anthony Appiah, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο New York University· Elizabeth Diller, Ιδρυτικό στέλεχος της Diller Scofidio + Renfrew· Pico Iyer, Μυθιστοριογράφος και Δοκιμιογράφος· Susan Meiselas, Φωτογράφος, Magnum Photos· και Orhan Pamuk, Νομπελίστας συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Paul Holdengräber, Διευθυντής του προγράμματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, LIVE from the NYPL.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει επίσης δύο σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις αυτή τη σαιζόν: ένα αναδρομικό αφιέρωμα στη μακρά παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού (Rebetika: The Blues of Greece), στις 10 και 12 Νοεμβρίου, και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας τζαζ σύνθεσης του Πέτρου Κλαμπάνη, με τίτλο Chroma, στις 9 Δεκεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου