Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκινούν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Ανοίγουν σήμερα στον Βόλο οι εργασίες του πρωτοπόρου και καινοτόμου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2015 (Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015), το οποίο θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα συμμετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες, από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά), οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ανέρχονται σε 75, οι συγγραφείς των εργασιών αυτών ανέρχονται στους 190, ενώ οι Σύνεδροι αυξάνονται κάθε μέρα με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχονται σε εκατοντάδες. Οι εγγραφές συνέδρων συνεχίζονται κανονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromed2015.eu.

Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία του δευτεροβάθμιου εθελοντικού οργανισμού Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ (πρόεδρος Κώστας Σκριάπας, Θεσσαλία-Ελλάδα), του Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης, ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος) και του Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Dr Θεόδ. Γκανέτσος, Πειραιάς- Ελλάδα), που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα, εδώ και μήνες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πολιτισμός, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο τουρισμός, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Σκριάπας, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού για την Ελλάδα το βαρύ "όπλο" της είναι ο πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.

Ήδη το μεγάλο αυτό Συνέδριο θα αποτελεί το μεγάλο ραντεβού όλων των Απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων Επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου και καθιερώνεται η υλοποίησή του ανά δύο (2) χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία (2015, 2017...) , σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα συνέδρια Euromed που υλοποιούνται στη Λεμεσό της Κύπρου (2016, 2018...).

Πρωτεργάτες της σύλληψης της ιδέας συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου είναι οι κ.κ. Μαρίνος Ιωαννίδης (ΤΕΠΑΚ), Κώστας Σκριάπας (Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ), Θεόδωρος Γκανέτσος (ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ), Ηλίας Νομπιλάκης (HEDA), Ιωάννης Βαραλής (Παν/μιο Θεσσαλίας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου