Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αμερική… βασίλισσα στις δημοπρασίες


Η Κίνα έχασε την πρωτοκαθεδρία της ως παγκόσμιος ηγέτης δημόσιων δημοπρασιών έργων τέχνης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Artprice, με τις ΗΠΑ να παίρνουν και πάλι την πρώτη θέση, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, λόγω του ισχυρού δολαρίου, η αμερικανική αγορά εξασφάλισε το 30% των εσόδων από δημοπρασίες παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 2,8 δις. δολάρια, ξεπερνώντας τα 1,9 δις. δολάρια της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, μετά την εκρηκτική άνοδο που ξεπέρασε το 200% από το 2009 μέχρι το 2014, η Κίνα βίωσε μια σημαντική επιβράδυνση το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τον αριθμό των lots προς δημοπράτηση να μειώνονται κατά 39% και τα έσοδα κατά 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κινεζικού ομίλου Artron. Η πτώση αυτή αποδίδεται στην γενικότερη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, αλλά κυρίως στα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς, που έχουν καταστήσει προσεκτικότερους τους αγοραστές, σύμφωνα με την Artprice.

Επιπλέον, συρρικνώνεται το χάσμα μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας, όπου τα έσοδα από δημοπρασίες αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 35% τα 2014.


Πηγή: Artprice
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου