Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τζαζ από τη Στρατιωτική Μουσική Φρουρά Αθηνών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Μια αξέχαστη μουσική βραδιά υπόσχεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: μουσική αφιερωμένη στον Αμερικανό συνθέτη και πιανίστα της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον, από τη Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών.

Ο άκρως ενδιαφέρων αυτός συνδυασμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αυλή του μουσείου, από το «Jazz Sextet», ένα από τα δύο μουσικά σύνολα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τη στρατιωτική μπάντα. Η εκδήλωση, που περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις από όλο το φάσμα της δημιουργίας του μεγάλου συνθέτη, γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης στρατιωτικής μπάντας στη νεώτερη Ελλάδα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το μουσικό σύνολο «Jazz Sextet» αποτελούν οι Δημήτριος Γκόγκας (Τρομπέτα), Γεώργιος Κωνσταντάκης (Τενόρο Σαξόφωνο), Ιωάννης Καΐκης (Τρομπόνι), Κωνσταντίνος Ζώτος (Πιάνο), Νικόλαος Αθανασιάδης (Τύμπανα) και Ιωάννης Χατζηιωάννου (Ηλεκτρικό Μπάσο).

Η ιστορία της πρώτης μουσικής στρατιωτικής μπάντας πάει 190 χρόνια πίσω, όταν το 1825 συγκροτήθηκε στο Ναύπλιο από τον Γάλλο Συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο στις τάξεις του νεοσύστατου Στρατού. Πρώτος Αρχιμουσικός της υπήρξε ο Βαυαρός ανθυπολοχαγός, βαρόνος Ερνέστος Βικελίνος Μάγγελ, που αργότερα βαπτίστηκε χριστιανός, παίρνοντας το όνομα Μιχαήλ. Ο Μάγγελ πολέμησε σε πολλές μάχες, όπως στη Μάχη της Ακρόπολης και στην πολιορκία του Ναυπλίου, ενώ τιμήθηκε με πολεμικά παράσημα της εποχής. Το 1825 ο Φαβιέρος αναχώρησε για την Αθήνα, παίρνοντας μαζί του και τη μουσική, συγκροτώντας έτσι τη Στρατιωτική Μουσική Αθηνών, η οποία το 1856 μετατρέπεται σε ειδική Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών, αποτελώντας το μοναδικό σοβαρό μουσικό συγκρότημα του ελληνικού κράτους. Μεταξύ των αρχιμουσικών που άφησαν το στίγμα τους στην μπάντα ήταν τα αδέλφια Ιωσήφ και Σπυρίδων Καίσσαρης, ο παγκοσμίου φήμης Μανώλης Καλομοίρης, που έγινε διευθυντής του σώματος, ο γνωστός βιολιστής Αλέξανδρος Καζαντζής και ο Βασίλειος Σωζόπουλος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου