Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς


Μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει μπει στο στόχαστρο τρομοκρατών και διακινητών αρχαιοτήτων και άλλων τεχνουργημάτων, ανακοινώθηκε στο περιθώριο της 70ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Protecting Cultural Heritage – An Imperative for Humanity» παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ιορδανίας, παρουσία των επικεφαλής της UNESCO, της INTERPOL και της UNODC, καθώς και υπουργών αρκετών χωρών μελών του ΟΗΕ.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας απότομης αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς χωρών που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και της πρωτοφανούς αύξησης της οργανωμένης λεηλασίας και της παράνομης διακίνησης και πώλησης πολιτισμικών αντικειμένων.

Τρομοκρατικές οργανώσεις προβαίνουν στις ενέργειες αυτές στο πλαίσιο της πολεμικής τακτικής τους προκειμένου να τρομοκρατήσουν πληθυσμούς και κυβερνήσεις, αλλά και για να δημιουργήσουν έσοδα για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και αλλού, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της στρατολόγησης νέων μελών και για τις επιχειρήσεις τους.

Η πρωτοβουλία Protecting Cultural Heritage είναι ένα project ανοικτό για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και τους εταίρους που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την καταστροφή και την παράνομη διακίνηση.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα ενισχυθεί η εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα, με τίτλο #unite4heritage, ενώ καλείται και το κοινό να συμμετάσχει στη συζήτηση για την πολιτιστική κληρονομιά και το οργανωμένο έγκλημα στο #ProtectHeritage.


Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου