Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την καταστροφή του ναού του Βήλου στη Παλμύρα


Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαίωσαν την καταστροφή του ναού του Βήλου, της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη Συρία,σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.


«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων» που τον περιέβαλε, ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν και μετά την έκρηξη.

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί στις 27 Αυγούστου απεικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη πρόσφατα όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.

Είναι η δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα που διέπραξαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) μέσα σε μία εβδομάδα.

Στις 23 Αυγούστου, το ΙΚ κατέστρεψε ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ-Δία, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Η καταστροφή, την οποία επιβεβαίωσε η UNITAR επίσης βάσει της σύγκρισης δορυφορικών φωτογραφιών του διάσημου ναού της Παλμύρας, καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την UNESCO, η οποία έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα, ειδωλολατρικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου