Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Υπέρτατη γαλλική τιμή στην Άλκη ΖέηΗ ελληνίδα συγγραφέας Άλκη Ζέη τιμήθηκε από τη Γαλλία με την απονομή του τίτλου του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).Η διάκριση αυτή αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Το έργο και η προσωπικότητα της Άλκης Ζέη είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία και απολαμβάνουν εκτίμησης. Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, βρίσκονται στις σχολικές βιβλιοθήκες και προτείνονται για ανάγνωση από εκπαιδευτικούς.

Το καπλάνι της βιτρίνας κυκλοφορεί στα γαλλικά από το 1973, με συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του ’90 μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική κριτική ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Η γαλλική μετάφραση του εφηβικού μυθιστορήματος Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της απέσπασε το 2005 το βραβείο των Βιβλιοφάγων, ενώ Ο ψεύτης παππούς κέρδισε το 2010 το βραβείο νέων Ευρωπαίων.

Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου