Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Λίλιθ και Όλαφ»: Η μεγαλύτερη υπαίθρια τοιχογραφία στον κόσμο στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας


Στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας ανοίγει στις 5 Σεπτεμβρίου το φετινό Nuart, το διεθνές φεστιβάλ υπαίθριας τέχνης, και οι επισκέπτες θα έχουν το προνόμιο να δουν τη μεγαλύτερη υπαίθρια τοιχογραφία στον πλανήτη.


Μια κολοσσιαία φιγούρα, η Λίλιθ, ένα μονοχρωματικό κορίτσι, κουλουριασμένο, φορώντας ένα τοπ και σορτς, με νύχια βαμμένα κόκκινα, αφήνει να πέσει από τα δάχτυλα του δεξιού χεριού της μια μικρούλα φιγούρα ενός εστεμμένου.

Είναι ο βασιλιάς Όλαφ ο Πρώτος, ο Άγιος Όλαφ που κυβερνούσε στη Νορβηγία από το 995 έως το 1.000 μΧ και που σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές, γεννήθηκε σε νησάκι σε μια λίμνη πολύ κοντά στην τοποθεσία που φιλοξενεί την τοιχογραφία.Το «Λίλιθ και Όλαφ» είναι δημιουργία του ντουέτου Γάλλων καλλιτεχνών δρόμου Ella & Pitr. 

Δουλεύοντας με μια στρατιά εθελοντών κάλυψαν, από θαύμα σε τέσσερις μόνον ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της 21, 000 τετραγωνικών μέτρων οροφής των εγκαταστάσεων της νορβηγικής κατασκευαστικής εταιρείας Block Berge Bygg, που βρίσκονται στο Κλεπ, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, νότια του Σταβάνγκερ. 

Η τοιχογραφία θα είναι ορατή από αεροπλάνα που θα απογειώνονται από το κοντινό αεροδρόμιο Sola και θα εκτελούν υπερπτήσεις.

Τα εγκαίνια της τοιχογραφίας θα κάνει η δήμαρχος του Κλεπ, του προάστιου του Σταβάνγκερ, Ane Mari Braut Nese, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου